neděle 19. května 2024

Půl litru vody zdarma na nádražích. Proti výčepům vznikla petice

Správa železnic oznámila plán na výčepní zařízení na vodu, která na vybraných nádražích umožní cestujícím natočit si půl litru vody zdarma. Musí však mít po ruce chytrý telefon, což se části veřejnosti nelíbí.

Vizualizace automatu Lokni na nádraží

Vizualizace automatu Lokni na nádraží
Zdroj: Správa železnic

  • Vizualizace automatu Lokni na nádraží
  • Zdroj: Správa železnic

Bez chytrého telefonu si cestující vodu nenatočí. Tento fakt vyplývá z plánu Správy železnic vybudovat na vybraných nádražích samoobslužná automaty, ve kterých si cestujících budou moci do vlastní lahve načepovat půl litru vody zdarma.

Výběrové řízení vyhrála společnost Lokni, která již provozuje filtrační stanice na českých vysokých školách. Filtrační stanice využívají uhlíkovou filtraci a technologii UV-C LED, která odstraňuje nežádoucí pachy, chutě, nečistoty, pesticidy, zbytky léků a hormony. Automaty Lokni také pravidelně provádějí automatický proplach, aby se zabránilo stagnaci vody.

Aby si však cestující mohl načepovat vodu, bude si muset stáhnout do svého chytrého telefonu aplikaci Lokni. Ti, kteří mobilní aplikaci nevyužívají, budou mít možnost zakoupit filtrovanou vodu do vlastní lahve prostřednictvím terminálu pro platební karty za výhodnější cenu než v obchodech na nádražích.

Část veřejnosti je však proti a již vznikla petice. Za ní stojí Michal Berg, spolupředseda Strany zelených, který dlouhodobě propaguje cestování vlakem. „Zvolené řešení, kdy si bude možné napustit půl litru vody jen pokud si člověk stáhne aplikaci do mobilu, považujeme za opravdu špatné,“ uvedl Berg. Podle něj to vytváří zbytečné překážky pro velkou skupinu lidí. Odradit to prý může i cizince a náhodné cestující.

Správa železnic uvádí, že klasická pítka nejsou preferována kvůli hygieně, ale Berg říká, že tento problém ze vyřešit. „Příklady z jiných zemí ukazují, že je možné udělat automaty na naplnění lahví, které hygienické problémy nemají. Příkladem jsou pítka v Británii, Nizozemí nebo Švýcarsku, kde mají moderní zařízení, kde stačí stisknout tlačítko.“ Správa železnic projekt i přes petici chce realizovat beze změn.

Nádraží, kde budou automaty Lokni k dispozici:

Automaty na filtrovanou vodu budou umístěny v halách či hlavních koridorech nádražních budov. Instalace bude probíhat ve dvou fázích.

První fáze:

Praha hl. n.

Praha-Smíchov

Kolín

Hradec Králové hl. n.

Náchod

Děčín hl. n.

Plzeň hl. n.

České Budějovice

Břeclav

Druhá fáze zahrne zbývající tři lokality. Pravděpodobně půjde o nádraží na Moravě.

Autor: Šimon Mitro

Související

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou

Malá_Skála,_nádražní_budova
Domácí

Podél Jizery se bude jezdit stovkou. Modernizace trati už může začít

vlak
Domácí

Cestování do Černošic se zrychlí

Stanice Ostrava-Vítkovice
Domácí

Takřka 60 let staré Vítkovické nádraží se dočká rekonstrukce