pondělí 29. dubna 2024

První vydání Harryho Pottera bylo vydraženo za více než milion korun

První vydání Harryho Pottera a Kámen mudrců stál kupce před 26 lety necelé tři stovky, nyní ho vydražil za 1,5 milionu korun.

profimedia-0828632661

První vydání Harryho Pottera a Kámen murdců
Zdroj: Profimedia

  • První vydání Harryho Pottera a Kámen murdců
  • Zdroj: Profimedia

První vydání čarodějnické ságy o Harrym Potterovi, které čítá na 500 kusů, má nyní hodnotu více než milionu korun. Kniha Harry Potter a Kámen mudrců, původním názvem Harry Potter and the Philosopher's Stone, z prvního vydání z roku 1997 byla vydražena za 55 tisíc liber, v přepočtu za 1,56 milionu korun. Kniha byla před 26 lety prodávána za necelých 300 korun a její majitelkou byla do dražby 58letá žena, která ji v roce 1997 pořídila v jednom výprodeji v regionu Skotské vysočiny.

Vydražené dílo pochází z první vytištěné série, jež čítala 500 vydaných kusů, z nichž 300 zamířilo do britských škol a knihoven a 200 k prodeji do knihkupectví. Knihovník a odborník na knihy Jim Spencer z aukčního domu Hansons uvádí, že vydražené dílo je fantasticky zachovalý exemplář. Prodávající kontaktovala Spencera s žádostí o nacenění knihy. Výtisk nakonec za 55 tisíc liber putoval soukromému kupci ve Velké Británii.

Autor: Šimon Mitro

Související

Opičí muž
Film a TV Kino

Duben v kinech: Akční řežby a občanská válka v USA

Harry Potter a Kámen mudrců
Film a TV Kino

Harry Potter se vrací do kin. První čtyři filmy uvede Cinestar v dubnu

Havraspár
Světové dny

Den Havraspáru

Harry Potter
Světové dny

Den Nebelvíru