čtvrtek 2. května 2024

Duben v kinech: Akční řežby a občanská válka v USA

Kina v dunu budou lákat především na dva akčňáky a hrozivou občanskou válku v USA. Cinestar nabídne i obnovenou premiéru Harryho Pottera.

Opičí muž

Záběr z filmu Opičí muž
Zdroj: Universal Pictures

  • Záběr z filmu Opičí muž
  • Zdroj: Universal Pictures

Duben nepřinese velkofilmy z ranku druhé Duny či oddechovky Godzilla x Kong: Nové impérium, ale pár výrazných filmů sázejících na akci se přeci jen najde. Cinestar slabší dubnovou nadílku vynahrazuje divákům tím, že uvede o dubnových víkendech první čtyři díly Harryho Pottera. Více o obnovené premiéře se dočtete v našem předešlém článku.

Prvním dubnovým tipem je akčňák Opičí muž. Režijní debut herce Deva Patela, jenž se proslavil filmem Milionář z chatrče, uhranul první upoutávkou. Ta vábila na indického Johna Wicka. Trailery zřejmě nelžou, jelikož první recenze amerických kritiků jsou velmi spokojené. Chválí se především impozantní bitky a zdivočelý Patel v ústřední roli muže, jenž se mstí za smrt svých rodičů. Agregátor recenzí Rotten Tomatoes hlásí průměrnou známku 7,7 z 10 po 37 recenzích. Premiéra: 5. dubna.

O dva týdny později přijde do kin Občanská válka, která nastíní, jak by vypadaly Spojené státy, pokud by je v současné době rozvrátily občanské nepokoje. Realistickou vizi moderní občanské války natočil Alex Garland, režisér snímku Ex Machina (2014) či Anihilace (2018). I v tomto případě jsou američtí kritici nadšení, na Rotten Tomatoes jsou zatím tři desítky recenzí s průměrným hodnocením 8,2 z 10. Premiéra: 18. dubna.

Dalším tipem je opět příběh o pomstě. Řež Boy Kills World nabídne stejně jako Monkey Man akční hody v podobě krvavých bitek. Narozdíl od Opičího muže půjde o ryze akční výplach, jenž bude více sázet na brutalitu, než na patřičné vykreslení postav a dialogy. Bill Skarsgård zde ztvárnil hluchoněmého muže, jenž chce pomstít smrt své matky a sestry. „Aby se pomstil, podrobí se drsnému výcviku tajemného šamana. Vedený hlasem své oblíbené videohry z dětství se stává nástrojem smrti, který už nic nezastaví,“ uvádí synopse snímku. Premiéra: 25. dubna.

Posledním snímkem v našem přehledu jsou Rivalové. V romantickém dramatu ztvárnila Zendaya roli bývalé tenisové šampionky Tashi Duncan, jenž balancuje mezi vztahem ke svému manželovi a bývalému nejlepšímu kamarádovi. Napínavou romantiku, jenž se dle upoutávek nebude štítit lechtivých scén, natočil Luca Guadagnino, režisér snímku Dej mi své jméno. Premiéra: 25. dubna.

Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr z filmu Království Planeta opic
Film a TV Kino

Květen v kinech: Gosling jako Kaskadér a návrat Planety opic

Renée Zellweger a Hugh Grant ve filmu Bridget Jonesová
Film a TV Kino

Bridget Jonesová se vrátí na Valentýna. Ve čtvrtém filmu dorazí i Hugh Grant

Joaquin Phoenix ve filmu Joker 2
Film a TV Kino

Joker blázní a tančí s Lady Gaga. Pokračování miliardového hitu se představuje

Záběr ze seriálu Fallout.
Film a TV Streaming

Duben na streamu: Herní Fallout, lživý Ripley a historický Franklin