pondělí 20. května 2024

První masové očkování proti malárii začalo v Kamerunu

V Kamerunu začal historicky první pravidelný očkovací program proti malárii.

profimedia-0839344514

První novorozenci v Kamerunu obdrželi vakcínu proti malárii (22. 1. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • První novorozenci v Kamerunu obdrželi vakcínu proti malárii (22. 1. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Historický milník v očkování proti malárii nastal v Kamerunu. V této zemi ve střední Africe byl zahájen první pravidelný očkovací program proti malárii. Ten by měl zachránit tisíce dětských životů v Africe. Symbolickou první injekci dostala v pondělí nedaleko hlavního města Yaoundé osmiměsíční holčička jménem Daniella.

Malárie každoročně podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zabije v Africe 600 tisíc lidí, přičemž děti do pěti let tvoří alespoň 80 procent z těchto úmrtí. Kamerun nabízí vakcínu RTS,S zdarma všem kojencům do šesti měsíců věku. Celkově potřebují pacienti čtyři dávky.

Podle amerických výzkumníků je injekce účinná alespoň v 36 procentech případů, což znamená, že by mohla zachránit více než jednu třetinu životů. Vývoj vakcíny RTS,S trval 30 let výzkumu britské farmaceutické společnosti GSK. Světová zdravotnická organizace, která vakcínu schválila, označila zahájení masového očkování v Kamerunu za historický okamžik ve světovém boji proti této nemoci. Program byl spuštěn po úspěšných pilotních kampaních v Keni, Ghaně a Malawi. Dalších dvacet zemí plánuje program rozšířit letos, včetně Burkiny Faso, Libérie, Nigérie a Sierra Leone.

Autor: Šimon Mitro

Související

dengue
Zahraniční Zdraví

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

sůl
Zahraniční Zdraví

Nadměrná konzumace soli zabíjí tisíce lidí denně

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum