pátek 17. května 2024

První bytový dům ze dřeva postaví v České republice společnost Skanska

Zatímco rodinných domů ze dřeva u nás přibývá, stavba těch bytových je stále v počátcích a jde spíše o ojedinělé případy. Průkopníkem by měl být v České republice Radlický Dřevák.

Radlický Dřevák

První bytový dům ze dřeva postaví v České republice společnost Skanska
Zdroj: www.skanska.cz

  • První bytový dům ze dřeva postaví v České republice společnost Skanska
  • Zdroj: www.skanska.cz

V České republice je oproti jiným zemím nastavena striktní regulace. Především pak podle legislativy týkající se požární bezpečnosti staveb, by v České republice výška budovy s dřevěnou konstrukcí neměla přesáhnout 9 metrů, což odpovídá čtyřem podlažím.

Stavba bytových domů s konstrukcí ze dřeva zažívá boom především v zahraničí. Projekt Radlický Dřevák od společnosti Skanska by měl být první tuzemskou vlaštovkou. Projekt by měl být největší svého druhu u nás. Vyrůst má na brownfieldu v ulici Radlická v Praze 5. Autorem architektonického návrhu je přední český ateliér Jakub Cígler Architekti.

Cílem pilotního projektu je prokázat funkčnost nového materiálu v rezidenční výstavbě v podmínkách České republiky a ověřit jeho potenciál pro budoucí využití s cílem urychlení výstavby a redukce uhlíkové stopy. Následně Skanska plánuje v Radlicích využít dřevo také při výstavbě komerční budovy.

Radlický Dřevák bude součástí komplexu budov o celkovém počtu 177 bytových jednotek, a kromě dřevostavby zahrnuje i další dvě budovy z konvenčního materiálu. Půjde o čtyřpodlažní dřevostavbu s téměř 80 byty. Na stavbu budou využity dřevěné CLT desky ve všech nadzemních podlažích. Výstavba projektu by mohla začít už v roce 2024. Skanska dlouhodobě směřuje k uhlíkové neutralitě, a právě tento projekt by měl být jedním z nástrojů pro dosažení udržitelnější výstavby.

Související

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Zájem o hypotéky roste. Banky v dubnu poskytly dvojnásobek úvěrů než loni

novostavba
Ekonomika Bydlení

Ceny bytů opět stoupají

dřevostavba
Ekonomika

Stát chce podpořit větší využití dřeva ve stavebnictví

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Banky poskytly v březnu o polovinu více hypoték než loni