sobota 18. května 2024

Průlomový verdikt: Babiš se musí omluvit za lži o investigativní novinářce

Krajský soud v Praze pravomocně rozhodl o tom, že Andrej Babiš se musí omluvit novinářce a šéfredaktorce webu investigace.cz Pavle Holcové za nepravdivá tvrzení, která o ní zveřejnil na sociální síti. Uvedl to zmíněný web.

babiš holcová

Příspěvek, který Babiš zveřejnil.
Zdroj: facebook.com

  • Příspěvek, který Babiš zveřejnil.
  • Zdroj: facebook.com

Babiš musí na svém Facebooku do tří dnů zveřejnit omluvu, kterou soud přesně formuloval. Omluva musí být na síti minimálně sedm dnů.

Loni v dubnu Babiš zveřejnil koláž s fotografií Holcové a textem nazvaným Došlo Whatsappem. „Pokud by se Babiš opovážil kandidovat na prezidenta, tak už je dávno s panem Sorosem domluvené, že na něho týden před volbami zase našijeme nějakou nepravdivou špínu. Posledně to zabralo. Pan Soros byl velmi spokojený!“

Příspěvkem tak reagoval na mezinárodní kauzu Pandora Papers, na které pracovala právě investigace.cz a podařilo se jí doložit, že Babiš nakupoval nemovitosti ve Francii prostřednictvím offshorových firem, investoval 400 milionů korun a zatajil to i v povinném majetkovém přiznání. Poté prohlásil, že mu Holcová prohrála volby.

Podle soudu má Babiš velký vliv na veřejné mínění a měl si být vědom, že jeho příspěvek povede k nenávistným reakcím vůči žalobkyni. K těm taky došlo. Jedna z nejmírnějších nadávek Babišových příznivců na adresu Holcové byla "presstitutka".

„Jsem přesvědčená o tom, že se jako novináři dodržující etické standardy máme postavit politikům, kteří nám až příliš často malují terče na záda a ponoukají své fanoušky k tomu, aby nás šikanovali,“ komentovala verdikt Holcová. Její advokát Tomáš Němeček dodal, že soud potvrdil, že Babišovi nešlo o seriózní veřejnou diskusi, ale že se dopustil zlovolného útoku.

Související

profimedia-0874087756
Zahraniční

Atentátník Cintula je u soudu. Ten rozhoduje o jeho vzetí do vazby

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

profimedia-0856539262
Domácí

Nerudová má problém: Pekarová ji nepodpoří, Konečná na ni podá žalobu

justice
Krimi

Ubodal otce, zranil matku. Dostal osm let vězení za opilství