pondělí 20. května 2024

Prsa ven! Ženy se v Katalánsku mohou koupat nahoře bez, ale i v burkinách

Topless nebo burkini, ani jedno už v Katalánsku nevadí. Ženy si mohou samy vybrat, v čem se budou koupat a nikdo jim to nezakáže.

nahoře bez

V Katalánsku se mohou ženy koupat bez horního dílu plavek.
Zdroj: Pexels

  • V Katalánsku se mohou ženy koupat bez horního dílu plavek.
  • Zdroj: Pexels

Ženy se v Katalánsku už budou moci koupat nahoře bez, tedy bez zakrytých prsou. Rozhodlo o tom katalánské ministerstvo pro rovnost a feminismus. Koupání nahoře bez úřady ve zmíněné části Španělska povolovaly už od roku 2020, ale řada koupališť či aqauparků to ignorovala. Stížnosti od návštěvnic však donutily ministerstvo povolení korigovat a vydalo nařízení, že nikdo nesmí být diskriminovaný na základě pohlaví, genderu či náboženského vyznání. Situace se tak otočila. Pokuta za odhalená prsa už nyní návštěvnicím nehrozí, naopak ji mohou dostat provozovatelé koupališť, kteří budou trvat na zahalení choulostivých částí ženského těla.

„Jedná se o otázku rovnosti pohlaví. Muži mohli chodit nahoře bez a ženy ne,“ řekla mluvčí aktivistické skupiny Mugrons lliures Mariona Trabal. Kromě topless koupání nová legislativa také upravuje vztah k celotělovým plavkám, které naopak nosí muslimské ženy. Takzvané burkini rovněž dostaly zelenou, protože jejich zákaz považují politici rovněž za diskriminační.

Autor: Jan Skala

Související

GNcCm0bWoAEJp6G
Zahraniční

Separatistické ambice Katalánska končí. Volby vyhráli socialisté blízcí Madridu

Koupaliště v Kunovicích.
Domácí

Po téměř 70 letech konec. Koupaliště v Kunovicích už neotevře

Sagrada Familia v Barceloně
Zahraniční Architektura

Sagrada Familia by měla být dokončena v roce 2026

24047689120_d8cd43746f_b
Zahraniční

Expremiér, který je na útěku, bude kandidovat. Znovu hlásá nezávislost