čtvrtek 16. května 2024

Proutník Hugh Grant potkal osudovou lásku. Čtyři svatby a jeden pohřeb slaví 30 let

Před 30 lety měla premiéru romantická komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb. Dodnes jde o jednu z nejlepších komedií se suchým britským humorem.

Hugh Grant a Andie MacDowell ve filmu Čtyři svatby a jeden pohřeb

Hugh Grant a Andie MacDowell ve filmu Čtyři svatby a jeden pohřeb
Zdroj: Rank Film Distributors

  • Hugh Grant a Andie MacDowell ve filmu Čtyři svatby a jeden pohřeb
  • Zdroj: Rank Film Distributors

Ne vždy, když na filmu pracují vyhlášení tvůrci s bravurním hereckým ansámblem, z toho vznikne i skvělá podívaná. Snímku Čtyři svatby a jeden pohřeb se to však povedlo a dodnes jde o jednu z nejlepších britských romantických komedií. Filmse opírá o scénář autora Lásky nebeské Richarda Curtise a režii Mika Newella, jenž za Čtyři svatby a jeden pohřeb zaslouženě získal britskou cenu BAFTA.

Podívaná by však byl poloviční, kdyby vtipem hýřícího proutníka Charlese nehrál Hugh Grant. Role mu sedla na tělo a vývoj jeho postavy, která se i přes nechuť projevovat své city, zamiluje do Američanky Carrie v podání Andie MacDowell je radost sledovat. Film je napěchovaný výraznými vedlejšími postavami, z nichž nejvíce potěší Rowan Atkinson v roli faráře.

Synopse snímku zní: „Charles (Hugh Grant) ve svých dvaatřiceti letech stále střídá partnerky jako na běžícím pásu. Jeho životem prošla spousta žen, které zbožňoval, ale s žádnou z nich nedokázal navázat hlubší vztah. Rezervovaný Angličan vystavěl kolem vlastního nitra tak nepropustnou zeď, že nyní nedokáže projevit své city. A čím více svateb společně se svými kamarády navštíví, tím méně se sám hrne do ženění. Až do oné osudné soboty, kdy v jednom kostele spatří Carrie (Andie MacDowell) – tu nejzajímavější, nejkrásnější, nejdůvtipnější a také nejnedostupnější Američanku, jakou kdy v životě potkal. Charles se ze všech sil snaží, aby ji příliš neuháněl a hlavně se do ní nezamiloval.

Snímek je dostupný na streamovací službě Amazon Prime či k zapůjčení na Apple TV a Google Play.

Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr z reklamy Applu
Zahraniční Technologie

Apple se omluvil za novou reklamu. Do televize nepůjde

S novou ústavou si prezident Antonín Novotný splnil sen o socialistickém Československu.
Domácí

Amnestie 9. května propouštěly politické vězně. Ta Novotného rušila i tábory

Záběr z filmu Mumie (1999)
Film a TV Výročí

Jeden z nejlepších dobrodružných filmů slaví 25 let. Mumii zkazila pokračování

Panamský průplav v roce 1915
Zahraniční Výročí

Před 120 lety se začal stavět Panamský průplav