Proruská dezinformátorka Lisková má podmínku a musí si smazat profil

Osm měsíců s podmíněným odkladem na dva roky a povinnost smazat profil na síti X: Takový verdikt dnes vynesl soud nad proruskou dezinformátorkou Nelou Liskovou za podněcování k nenávisti vůči skupině osob a omezování jejich práv a svobod.

274550876_1191395878061593_2832748419816283814_n

Nela Lisková
Zdroj: FB / Nela Lisková

  • Nela Lisková
  • Zdroj: FB / Nela Lisková

Lisková například vyzývala k deukrajinizaci a denacifikaci Česka, manipulativně se vymezovala vůči muslimům a homosexuálům, o Pirátech zase prohlásila, že jsou zločineckou organizací. Dosud prý za největší lidský odpad považovala ODS, KDU-ČSL, TOP09 a ČSSD, ale Piráti podle ní tyto lidské zrůdy překonali v rekordní době.

Soudní řízení označila, stejně jako další odsouzení dezinformátoři, za politickou objednávku. V jejím případě prý zneužili svou moc Piráti a chtěli se jí pomstít. Lisková totiž v roce 2022 prohrála soud s Pirátkou Olgou Richterovou, která na ni vysoudila 50 tisíc za nepravdivé tvrzení. Richterová peníze poslala na charitu.

Lisková se hned po vynesení rozsudku odvolala. Její advokát Luděk Růžička v minulosti zastupoval odsouzené dezinformátory Patrika Tušla a Tomáše Čermáka.

Lisková šíří projevy plné nenávisti neustále.

liskova4

liskova

Nela Lisková se vydávala za konzulku neuznané republiky

Proruská aktivistka Nela Lisková byla v minulosti členkou ČSSD a SPD. V roce 2015 prý slíbila jako členka SPD pomoc proruským separatistům na východě Ukrajiny. Vedení SPD se od Liskové distancovalo s tím, že jde o osobní aktivitu řadové členky hnutí.

V letech 2016 až 2017 vystupovala jako údajná honorární konzulka Doněcké lidové republiky v Česku. Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky byl spolek, který Lisková založila, jako předmět činnosti měl uvedenou spolupráci s takzvanou Doněckou lidovou republikou, samozvaným separatistickým státem pod kontrolou Ruska, který byl nelegálně vyhlášený na území Ukrajiny. Dva dny po založení spolek změnil stanovy, označil se za Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky a Lisková se začala titulovat jako honorární konzul. Ministerstvo zahraničí od počátku požadovalo zrušení spolku, protože Česká republika existenci Doněcké lidové republiky neuznávala, a proto v Česku nebylo možné ani její diplomatické zastoupení. Soud nejprve vyzval ke změně názvu spolku, a když se tak nestalo, zrušil jej.

V roce 2016 sdílela Lisková e-mailem a na sociálních sítích smyšlený výrok předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. „Bělobrádek nás ženy vyzývá, abychom se uvolily v rámci zvýšení populace ke styku s imigranty, což považuji za nehoráznou prasárnu a pohrdání námi, českými ženami,“ napsala.

V roce 2018 web Manipulátoři upozornil na její nenávistné projevy. „Je to osoba, která si ve službách Kremlu vymýšlí urážky fekální úrovně nebo převezme ty nejohranější a nejstupidnější, stokrát vyvrácené výmysly a šíří je dál. Diskutovat s člověkem, který jako politický argument vůči oponentovi uvede, že je negr, je zcela zbytečné,“ napsal web.

O rok později sdílela Lisková na sociální síti smyšlený výrok místopředsedkyně České pirátské strany Olgy Richterové, který tvrdil, že Richterová a Piráti chtějí dávat migrantům startovací byty, zatímco Češi si mají brát hypotéky. Po opakovaném sdílení téhož příspěvku přistoupila Richterová k podání žaloby, Lisková spor prohrála.

Související

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Cintula jde do vazby. Fico bude muset zatím zůstat v Banské Bystrici

profimedia-0874087756
Zahraniční

Atentátník Cintula je u soudu. Ten rozhoduje o jeho vzetí do vazby

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

profimedia-0856539262
Domácí

Nerudová má problém: Pekarová ji nepodpoří, Konečná na ni podá žalobu