pondělí 29. dubna 2024

Prezidentem by měl být padesátník, míní Američané

Podle průzkumu se Američané shodují, že ideálně by měl být prezidentem padesátník.

Tim Scott

Vzhledem k věkovým preferencím by ze současných kandidátů byl vhodným budoucím prezidentem 57letý republikánský senátor Tim Scott.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vzhledem k věkovým preferencím by ze současných kandidátů byl vhodným budoucím prezidentem 57letý republikánský senátor Tim Scott.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Američany čekají v roce 2024 další prezidentské volby. Zatím vše nasvědčuje tomu, že největší šance v primárkách, které rozhodnou o dvojici prezidentských kandidátů, mají současný prezident Joe Biden (80) a bývalý prezident Donald Trump (77). U obou je shodným problematickým faktorem jejich vysoký věk, který nespočtu Američanům vadí.

Podle průzkumu agentury Pew Reasearch se Američané shodují, že ideálním věkem pro prezidenta USA je rozmezí 50 až 60 let. Pro padesátníka hlasovalo 49 procent dokázaných. Následoval kandidát s věkem 60 až 70 let (24 procent) a kandidát v rozmezí 30 až 40 let (17 procent). Ve Státech může na prezidenta kandidovat kdokoli, kdo se narodil v USA a je starší 35 let.

Za Demokraty oznámil kromě Bidena kandidaturu 69letý Robert F. Kennedy Jr. a 72letá Marianne Williamson. Naopak z Republikánské strany se do primárek přihlásilo celkem dvanáct kandidátů. Po Trumpovi má podle sázkařských kanceláří největší šanci na úspěch guvernér Floridy Ron DeSantis (44). Zatím se zdá, že ideálními kandidáty vzhledem k věkovým preferencím by byla Republikánka Nikki Haley (51) či republikánský senátor Tim Scott (57). Zatím mají však oba zmínění mizivé šance na poražení Trumpa či DeSantise v primárkách.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Pew Research

Související

Donald_Trump_(27150997534)
Zahraniční

Podpora Bidena znovu klesá. Trumpa by nyní volila necelá polovina Američanů

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů