pátek 17. května 2024

Předvánoční čas na ČT bude opět patřit Adventním koncertům

Česká televize uvede další ročník Adventních koncertů. Jedna z nejstarších tuzemských sbírek započne v neděli 26. listopadu.

Ester Janečková, Jan Potměšil

Foto z Adventních koncertů 2019 s moderátory Ester Janečkovou a Janem Potměšilem.
Zdroj: ČT

  • Foto z Adventních koncertů 2019 s moderátory Ester Janečkovou a Janem Potměšilem.
  • Zdroj: ČT

Již tuhle neděli se diváci mohou těšit na další Adventní koncert České televize. Třiatřicátý ročník jedné z nejstarších sbírek u nás podpoří čtveřici neziskových organizací. Během benefice vystoupí skupina Jelen, zpěvačka Lenny nebo hudebník Ondřej Brzobohatý. Patrony letos podpořených organizací jsou Lucie Křížková, Tereza Řezníčková, Jakub Szántó a Richard Samko.

Adventní koncerty bude moderovat Ester Janečková, Jan Potměšil a Petr Hradil, a to čtyři předvánoční neděle od 17:30 hodin na programu ČT1. První koncert začne v neděli 26. listopadu v Břevnovském klášteře 26. listopadu. Výtěžek prvního koncertu bude věnován Centru pro rodinu a sociální péči v Ostravě. Druhý koncert v pořadí a první adventní neděle bude patřit spolku Otevřená okna z Jindřichova Hradce, který už dvacet let podporuje osoby se zdravotním postižením v aktivním, smysluplném a důstojném způsobu života.

Další, v pořadí třetí, podpořenou organizací bude Cesta životem bez bariér sídlící v Paběnicích nedaleko Kutné Hory. Patronkou spolku se stala Tereza Řezníčková: „Advent je pro mě čas, kdy jsme všichni otevřenější, vstřícnější, víc vnímáme druhé a dobíjíme se pozitivní energií. Tohle je pocit, který jsem zažila v Kutné Hoře, v zázemí Cesty životem bez bariér. Jsou to lidé, kteří takovou energii vytvářejí každý den. Věřím, že jakákoliv pomoc přináší vzájemnou sounáležitost, jež otevírá obzory. A to nikdy nemůže být na škodu,“ řekla moderátorka zpravodajství ČT.

Cyklus uzavře 17. prosince koncert ve Strahovském klášteře věnovaný mobilnímu hospici Medica Třinec. Loňský ročník přinesl rekordní výtěžek dosahující na bezmála třiadvacet milionů korun. Od roku 1991 Adventní koncerty České televize podpořili 132 organizací, mezi které rozdělili 276 milionů korun.

Diváci mohou neziskové organizace podpořit už nyní. Buďto zasláním dárcovské DMS ve tvaru DMS ADVENT 30, DMS ADVENT 60, DMS ADVENT 90 nebo DMS ADVENT 190 na číslo 87 777. Nebo převodem na transparentní účet Adventních koncertů ČT (692 692 692 /0800) či prostřednictvím QR platby. Darovat online je možné na portálu darujspravne.cz.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČT

Související

ČT
Domácí

Televizní poplatek by se měl zvýšit na 150 korun, navrhuje ministerstvo

1607354863267
Domácí

Vláda chce posvětit zvýšení poplatků. Platit budou i lidé bez televize

přání
Světové dny

Den přání

Martin Hofmann a Albert Čuba v minisérii Vedlejší produkt
Film a TV

Diváci se dostanou na hranu zákona v minisérii Vedlejší produkt