neděle 28. dubna 2024

Před týdnem vyhazov, nyní návrat. Zakladatel ChatGPT opět šéfuje OpenAI

Zemětřesení u firmy stojící za ChatGPT. Poté, co byl zakladatel a generální šéf před týdnem vyhozen, se nyní vrací do vedení OpenAI.

profimedia-0823525476

Sam Altman, spoluzakladatel OpenAI
Zdroj: Profimedia

  • Sam Altman, spoluzakladatel OpenAI
  • Zdroj: Profimedia

Před pár dny jsme vás informovali, že poté co byl spoluzakladatel OpenAI Sam Altman vyhozen z pozice generálního ředitele, našel místo u Microsoftu. Nyní se však vrací zpět ke své firmě a to včetně druhého spoluzakladatele Grega Brockmana.

Sam Altman se vrátí do OpenAI jako generální ředitel s novou radou složenou z bývalého předsedy Twitteru a bývalým programátorem Google Maps Bretem Taylorem, bývalým americkým ministrem financí Lawrencem Summersem a generálním ředitelem webu Quora Adamem D’Angelem,“ uvedla společnost OpenAI.

Microsoft, který do OpenAI investoval miliardy dolarů a má práva k její technologii, přijal Altmana v pondělí, stejně jako Grega Brockmana, jenž minulý týden z firmy odešel po vyhazovu svého kolegy. To vyprovokovalo hrozící exodus téměř všech 770 zaměstnanců startupu OpenAI, kteří podepsali otevřený dopis, v němž požadovali odstoupení rady a návrat Altmana.

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella v několika rozhovorech v pondělí jasně uvedl, že je stále otevřen možnosti návratu Altmana do OpenAI, pokud budou vyřešeny problémy s vedením a radou startupu. „Jsme povzbuzeni změnami ve správě OpenAI,“ uvedl Nadella v úterý večer na síti X (dříve Twitter). „Věříme, že se jedná o první zásadní krok na cestě k stabilnější, dobře informované a efektivní správě.“ Nadella řekl, že Brockman, který byl předsedou rady OpenAI až do odvolání Altmana, bude také hrát klíčovou roli při zajištění toho, aby OpenAI „i nadále prosperovala a pokračovala ve své misi.

Altman na sítích komentoval návrat slovy: „S novou radou a Nadellovou podporou se těším na návrat do OpenAI a rozvíjení našeho silného partnerství s Microsoftem.“ OpenAI, založená Altmanem jako nezisková organizace s cílem bezpečně vyvíjet takzvanou umělou obecnou inteligenci, která předčí lidi a prospěje lidstvu, se později stala ziskovým podnikem, stále ji však řídí nezisková rada.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: The Verge

Související

Samsung
Ekonomika Technologie

Samsung pokořil Apple. Mobily jihokorejského výrobce jsou nejprodávanější

profimedia-0765401286
Domácí

Avast musí zaplatit pokutu 351 milionů za předávání dat o uživatelích

Aplikace EPU
Domácí Tipy na výlety

Aplikace EPU odhaluje méně známé turistické cíle

homeless-1416564_1280
Zahraniční

Roli Velkého bratra přebírá AI. Bude hlídat bezdomovce i špatné parkování