neděle 7. července 2024

Před sto lety vyšlo první číslo magazínu Time

Přesně před sto lety vyšel magazín Time, který se stal předobrazem pro nespočet dalších amerických časopisů.

Donald Trump

Donald Trump na obálce magazínu Time
Zdroj: Time

  • Donald Trump na obálce magazínu Time
  • Zdroj: Time

Magazín Time dnes slaví sto let od vydání prvního čísla. První Time vyšel 3. března 1923 v New Yorku. Časopis měl tehdy 32 stran a na obálce byla freska bývalého předsedy Sněmovny reprezentantů Spojených států Josepha Gurneyho Cannona.

Time je výtvorem dvou mladých novinářů Henryho Luceho a Britona Haddena. Časopis měl informovat zaneprázdněné čtenáře v systematické, stručné a dobře organizované podobě a to jak o událostech z USA, tak ze světa. Formát Timu sestávající z desítek krátkých článků, které podrobně shrnují informace o důležitých společenských tématech a událostech, se stal předobrazem pro mnoho dalších zpravodajských magazínů.

Během prvních čtyř let se Time stal jedním z nejvlivnějších zpravodajských časopisů ve Spojených státech. Od roku 2018 je majitelem ikonického týdeníku mediální konglomerát Meredith Corporation, pod který spadají americké časopisy jako Entertainment Weekly, InStyle nebo Health a řada lokálních amerických televizních stanic a rádií.

Time je znám také pro své vyhlašování Osobnosti roku. Tento status získala většina amerických prezidentů včetně Donalda Trumpa v roce 2016. Osobnost roku magazínu Time nemá jen pozitivní konotace, vždy se vybírá osoba nebo skupina, která měla značný vliv na průběh uplynulého roku.

Proto tento status mají osobnosti jako Mahátma Gándhí (rok 1930), Winston Churchill (rok 1940 i rok 1949), Martin Luther King (rok 1963) nebo astronauti Apolla 8 (rok 1968), ale také Adolf Hitler (rok 1938), Josif Vissarionovič Stalin (rok 1939) nebo Vladimir Putin (rok 2007).

Loni se stal osobností roku Volodymyr Zelenskyj. Přehled všech osobností roku najdete zde.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Time, Poynter

Související

3c668fec-5274-42e8-9200-fb7635ad007e
Hudba Výročí

Měl šanci obsadil Gottův trůn. Chladil zemřel předčasně před 40 lety

1280px-Jeff_Beck_Chelsea_2018
Hudba

Jeff Beck by se dnes dožil osmdesátky. Oslavy zrušila loni osudná meningitida

Zpěvačka Zuzana Navarová by oslavila 65. narozeniny.
Hudba

Jedna z nejosobitějších zpěvaček by dnes oslavila 65. Před lety ji ale zabila rakovina

Hra Tetris
Ostatní Výročí

Hra, která změnila svět. Tetris slaví 40 let