neděle 28. dubna 2024

Před 90 lety začala tradice vánočních projevů. Založil ji prezident Masaryk

Poprvé s vánočním projevem vystoupil v rozhlase tehdejší prezident Tomáš Garrigue Masaryk přesně před 90 lety. 19. prosince 1933 začala tradice, která neskončila dodnes.

3120ae95678e725f927d31cd91669f92

Zakladatelem tradice vánočních projevů byl Tomáš Garrigue Masaryk.
Zdroj: Národní archiv

  • Zakladatelem tradice vánočních projevů byl Tomáš Garrigue Masaryk.
  • Zdroj: Národní archiv

Už 90 let je zvykem, že na přelomu roku k národu promluví prezident republiky, aby lidem popřál obligátní štěstí a zdraví v Novém roce, ale také aby shrnul právě končící rok a sdělil své představy do toho následujícího. Ačkoliv těch 90 let československé a později české historie nebylo nejjednodušších a leckdy měla doba daleko do klidného rozjímání, Masarykem nastolená tradice přetrvává dodnes, ač jeho prvorepublikové ideály vzaly dávno za své.

V tradici pokračoval i Masarykův nástupce Edvard Beneš, ačkoliv svůj třetí projev pronášel už z londýnského exilu, kam uprchl po Mnichovské dohodě. Na dva roky se pak Beneš odmlčel, protože jeho místo na Pražském hradě obsadil nacisty dosazený Emil Hácha, už od roku 1941 ale pronášeli vánoční projevy oba. Hácha z Prahy a Beneš z Londýna.

Po únoru 1948, kdy se moci v Československu chopili komunisté, se původně vánoční projev přesunul na novoroční termín kvůli potlačení povědomí o křesťanské podstatě Vánoc, protože církev byla pro komunisty jedním z nepřátel. Novoroční projev přežil i Sametovou revoluci. Na televizních obrazovkách tak vystupoval Václav Havel i Václav Klaus. Až Miloš Zeman se vrátil k masarykovské tradici a svůj projev směřoval na druhý svátek vánoční. Současný prezident Petr Pavel se na důkaz rozchodu s představami svého předchůdce vrátí k dávnému rozhodnutí Klementa Gottwalda a svůj projev pronese na Nový rok.

Autor: Jan Skala

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě

GLN-zpgWUAATavV
Zahraniční

Co s albánskými starosty? V kosovském referendu skoro nikdo nehlasoval

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety