neděle 19. května 2024

Praha má kuriózní poplatek za virtuální odpad. „Kocourkov,“ míní podnikatel

Je jich asi sto tisíc, pracují z domova nebo z malé kanceláře, mají nanejvýš pár zaměstnanců a produkují naprosté minimum odpadu. Nově si teď podnikatelé v Praze můžou zaplatit virtuální nádobu na odpad. Prý tak nebudou zatěžovat svoz pro občany.

Praha,_Malostranské_náměstí_-_svoz_odpadu_651

Nový Bor platí za svoz odpadu 16 milionů ročně, od obyvatel však vybere jen polovinu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Nový Bor platí za svoz odpadu 16 milionů ročně, od obyvatel však vybere jen polovinu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Pražští radní schválili rozšíření ceníku za svoz tříděného odpadu pro podnikatele. Novinka nebude povinná, platit budou jen ti, kteří se budou chtít zapojit do systému odpadového hospodářství prostřednictvím virtuálního objemu sběrných nádob.

Odpad, který vznikne při podnikání, i když je ho minimum, prý podnikatelé nelegálně dávají do nádob určených pro běžné obyvatele Prahy. Aby dál nezatěžovali městský systém svozu, mohou si nyní objednat takzvanou virtuální nádobu, kterou lze využít pro papír, plast, sklo a kovy. Jejím prostřednictvím prý tak vyřeší svou povinnost danou zákonem o odpadech.

„Víme, že v Praze podnikají také malí podnikatelé, kteří si zaslouží, abychom jim jejich živobytí a zákonné povinnosti ulehčovali. Právě jim je určen tento tarif, který je dobrovolný a administrativně nenáročný,“ říká náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

Poplatky se budou pohybovat od dvou stovek ročně pro jednotlivce až po téměř pět tisíc pro podnikatele s méně než deseti zaměstnanci. Odpad, pokud existuje, pak podnikatel odnese do veřejných kontejnerů tak jako dosud.

Podnikatel Adam pracuje doma a jeho firma prý nevytváří žádný odpad. „Všechno řeším on-line, občas používám jen propisku a blok, i když i poznámky nebo diář mám v elektronické podobě. Zaměstnávám virtuální asistentku, která také pracuje ze svého domova,“ říká s tím, že platí všechny předepsané platby a daně související s podnikáním. Jako obyvatel Prahy hradí také poplatek za svoz odpadu.

„Chápu, že platit za virtuální nádobu nebude povinné a že město chce nějak získat peníze navíc, nicméně nerozumím tomu, jak radní přišli zrovna na nápad s virtuálním odpadem. Co bude příště? Virtuální parkovné pro podnikatele, kteří nemají auto? Jsme prostě Kocourkov,“ kroutí hlavou pobaveně s tím, že pokud bude chtít věnovat někomu peníze navíc, určitě to nebude úředníkům řešícím virtuální odpadky.

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

oroqxdvchuwjokjhnndhjkjzzncfodxfporof
Domácí

Silničáři nestihnou opravu Barrandovského mostu do konce prázdnin

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Hilton_prague_bush_2007_1913 (1)
Ekonomika

Pražský Hilton je znovu na prodej. Cena dosahuje astronomické částky