neděle 28. dubna 2024

Pracovníci ukrajinského ministerstva měli nakupovat zbraně. Peníze putovaly jinam

Sto tisíc minometných granátů ukrajinská armáda nedostala, přestože je stát zaplatil. Peníze skončily na kontě zaměstnanců ministerstva obrany a zbrojařské firmy.

UA_soldiers_HM-19_02

Ukrajinská armáda sto tisíc minometných granátů nedostala.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ukrajinská armáda sto tisíc minometných granátů nedostala.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Skandální zpronevěru řeší v těchto dnech Služba bezpečnosti Ukrajiny a týká se nákupu zbraní, které měla východoevropská země použít na současnou válku s Ruskem. Konkrétně jde o 100 tisíc minometných granátů, které mělo nakoupit ministerstvo obrany za 1,5 miliardy ukrajinských hřiven (necelá miliarda českých korun), ovšem jeho úředníci se rozhodli obohatit vlastní kapsu. Domluvili se se zaměstnanci jedné z ukrajinských zbrojních firem, kam peníze skutečně poslali, ale munici od nich neobdrželi žádnou. Část peněz zůstala na účtě zbrojařské firmy, další odešla na konta na Balkáně.

Policie nyní vyšetřuje pět osob, které měly mít tuto podvodnou transakci na svědomí. Jednoho z podvodníků muži zákona zadrželi, když se pokoušel utéct na Slovensko. Všem pěti hrozí až 12 let vězení. Peníze Služba bezpečnosti Ukrajiny už zajistila a budou vráceny do státního rozpočtu.

Skandál rezonuje i na mezinárodním poli. Peníze totiž pocházely z darů, které Ukrajina dostává od jiných států na obranu proti Rusku. Na Kyjev celá věc vrhá špatné světlo zejména nyní, kdy některé země, včetně Spojených států, chtějí od pomoci upouštět.

Autor: Jan Skala

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

Joe_Biden_(48651174447)
Zahraniční

Biden podepsal. Ukrajina může očekávat pomoc už v následujících hodinách

profimedia-0769391619
Zahraniční

Finsko staví plot na hranici s Ruskem. Je to náš nepřítel, tvrdí Helsinky