úterý 21. května 2024

Pozor na suvenýry z dovolené. Pokuta může vyjít na víc než milion

Nelegální dovoz se vztahuje i na předměty, které si lidé rádi vozí jako suvenýry z dovolené. Pokud je u sebe má turista, čekají ho nepříjemnosti od zmeškaného odletu přes zadržení až po vysokou pokutu nebo trestní stíhání.

Nezařazené 019cizp.jpg

Zabavené suvenýry.
Zdroj: ČIŽP

  • Zabavené suvenýry.
  • Zdroj: ČIŽP

Šperky ze želvoviny ze Středozemí, sukulenty z Jižní Afriky, jihoamerické výrobky z vlny lamy vikuňa, kaviár z Ruska, nejrůznější přípravky tradiční medicíny z Číny, lahve alkoholu s naloženými hady z Thajska či Indonésie, velrybí maso z Japonska nebo šály z vlny tibetské antilopy Chiru z Indie – to jsou jen některé suvenýry, jejichž dovoz z dovolené se může pořádně prodražit.

Podle mezinárodní úmluvy CITES o obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin je na seznamu chráněných druhů víc než 40 tisíc položek. Nejde jen o živé organizmy, ale i jejich části a výrobky z nich. Může se jednat například o různé masti s obsahem chráněných zvířat či rostlin, výrobky z krokodýlích či hadích kůží, některé mušle, předměty z želvoviny a slonoviny, kožešiny či vycpaniny.

K dovozu většiny exemplářů CITES do Evropské unie je nutné vývozní povolení země, odkud cestujete, a zároveň dovozní povolení České republiky. Bez těchto dokladů je dovoz nelegální a riskujete značné problémy na hranicích. „V mnoha zemích se porušení úmluvy CITES přísně postihuje, často hrozí i několik let vězení. V České republice se nezákonně dovezené exempláře zabavují a může být uložená pokuta ve výši od několika tisíc až do 1,5 milionu korun podle závažnosti činu. V některých případech lze dovoz posuzovat i jako trestný čin,“ vysvětluje Petr Bejček, ředitel České inspekce životního prostředí, která společně s celníky dodržování mezinárodní úmluvy CITES kontroluje.

Z cest po Středomoří si lidé také někdy nelegálně vozí suchozemské želvy. Z Eurasie se dovážejí zejména kožešiny kočkovitých šelem, vlků a medvědů a další lovecké trofeje. Z amerického kontinentu se importují rovněž kožešiny a lovecké trofeje, výrobky z kůží krokodýlů nebo peří z divokých ptáků. Z tropických destinací si turisté přivážejí schránky chráněných druhů měkkýšů a tvrdé mořské korály, které nasbírají na pláži, aniž by tušili, že je to zakázané. Typickým upomínkovým předmětem z jihovýchodní Asie je lahev obsahující chráněnou kobru naloženou v alkoholu, sušení mořští koníčci nebo tradiční čínská medicína.

Související

Rafael Nadal.
Tenis

Argentinec po prohře: Rafo, dáš mi svoje triko nebo ručník?

CITES
Domácí Fauna

Přes 40 tisíc Čechů chová ohrožené druhy. Registr CITES se zjednoduší

Fxmr0hUXoAAPaYI.jpg
Krimi

Pašerák nechal na letišti kufr plný živých hadů, želv a gekonů

mládě hrabáče
Ostatní Fauna

Pražská zoo více podpoří biodiverzitu. Část z ceny vstupného půjde na ohrožené druhy