úterý 21. května 2024

Pražská zoo více podpoří biodiverzitu. Část z ceny vstupného půjde na ohrožené druhy

Zoo Praha hostí putovní venkovní výstavu Tváře úmluvy CITES. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout do 14. června.

mládě hrabáče

Mládě hrabáče v Zoo Praha
Zdroj: Zoo Praha

  • Mládě hrabáče v Zoo Praha
  • Zdroj: Zoo Praha

Pražská zoo hostí výstavu CITES. Zkratka CITES označuje mezinárodní úmluvu, která reguluje obchod s ohroženými druhy. Její celý název zní Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Putovní výstava přibližuje široké veřejnosti problematiku obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin, které jsou chráněny mezinárodní úmluvou CITES. Návštěvníci Zoo Praha si ji budou moci prohlédnout do 14. června.

Prvních 80 členských států podepsalo Úmluvu CITES v roce 1973 ve Washingtonu, Česko ji dodržuje od roku 1993. Dnes je díky zapojení již 184 smluvních stran důležitým globálním nástrojem k ochraně více 39 000 druhů rostlin a živočichů,“ vysvětlil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Výstava představuje i několik živočišných skupin, jejichž ochraně v oblastech přirozeného výskytu se věnuje rovněž Zoo Praha. Uvedl bych například luskouny, na které se zaměřujeme zejména v Kamerunu,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Cílem úmluvy CITES je ochrana biodiverzity. Na ní se významně podílí i Zoo Praha a je mi potěšením oznámit, že Rada hlavního města Prahy dnes schválila zvýšení příspěvku na in-situ projekty z pěti na osm korun z každého vstupu do zoologické zahrady,” sdělila první náměstkyně primátora Jana Komrsková.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

jatka
Domácí

Jatka budou od roku 2026 hlídat kamery