úterý 21. května 2024

Přes 40 tisíc Čechů chová ohrožené druhy. Registr CITES se zjednoduší

Ministerstvo životního prostředí modernizuje administrativu CITES pro chovatele a obchodníky s ohroženými zvířaty.

CITES

Logo CITES
Zdroj: cites.org

  • Logo CITES
  • Zdroj: cites.org

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) spustilo nové služby v informačním systému Registr CITES, který usnadňuje registraci a vyřizování žádostí o výjimky ze zákazu obchodu s ohroženými druhy. Digitalizace má usnadnit práci chovatelům, obchodníkům se zvířaty a zoologickým zahradám.

Češi jsou chovateli světového formátu, jen v databázích Registru CITES máme aktuálně více než 40 tisíc osob se zaregistrovanými 150 tisíci exemplářů druhů podléhajícím CITES, které jsou aktuálně chované v Česku. Spuštění novinek v Registru mám za další krok směrem k digitalizaci agendy CITES,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ministerstvo životního prostředí také zpřístupnilo veřejnou analytickou aplikaci Registru CITES, která poskytuje informace o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy a chovu těchto druhů v České republice.

Nová služba umožňuje elektronické vyplňování žádostí o registrace exemplářů CITES a potvrzení o výjimce ze zákazu obchodních činností. Ministr Hladík zdůraznil, že tato inovace urychlí proces vyřizování žádostí, sníží riziko chyb a poskytne žadatelům historický přehled o podaných žádostech. Analytická aplikace Registru CITES je veřejně přístupná a umožňuje získat přehled o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy, registrovaných exemplářích a přestupcích při porušení legislativy CITES.

CITES

Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin

Jedna z nejdůležitějších dohod chránících rostliny a živočichy na mezinárodní úrovni. Jejím smyslem je celosvětová kontrola obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

alej
Domácí Příroda

Silnice bude lemovat více stromů. Novela mění podmínky

18201136370_c1b7fd2584_h
Zahraniční Klimatické změny

Zubří stáda zmírňují dopady klimatické krize. Dokážou to i další zvířata

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké