pátek 3. května 2024

Požár Českého Švýcarska spěje k soudu. Mohou za něj prý hlasy v hlavě žháře

Hlasy v hlavě, šeptání démonů, přesně takové pohnutky prý vedly bývalého strážce Národního parku České Švýcarsko, aby založil obří požár, s kterým stovky hasičů bojovaly tři týdny.

profimedia-0710224942

Požár v Českém Švýcarsku.
Zdroj: Profimedia

  • Požár v Českém Švýcarsku.
  • Zdroj: Profimedia

Případ loňského požáru, který vypukl v Českém Švýcarsku a zničil 1 600 hektarů lesa, pomalu míří k soudu. Jestli se z obviněného bývalého strážce národního parku stane obžalovaný, se rozhodne do konce října. V současné době je šestatřicetiletý muž ve vazbě. Vyšlo navíc najevo, že má velké psychické problémy, kvůli kterým v minulosti skončil v psychiatrické léčebně. Vyšetřovatelům dokonce tvrdí, že za požár mohou démoni, hlasy v jeho hlavě, kteří jej k činu navedli.

Obviněný se k založení požáru doznal. Popsal, jak hledal místo, kde bude nejvíce suchého dřeva a jak po lesích rozléval litry lihu, aby se požár šířil rychleji. Při vyšetřování rovněž vyšlo najevo, že obrovský požár Českého Švýcarska není jediným činem toho druhu, co má obviněný na svědomí. Letos v dubnu zapálil i rozhlednu na Vlčí Hoře na Děčínsku.

Obviněný pracoval jako dobrovolný strážce Národního Parku České Švýcarsko od roku 2009. V roce 2018 dostal pro jinou trestnou činnost výpověď. Poté se rozvinuly jeho psychické problémy, kdy dokonce vyhrožoval své rodině.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

profimedia-0838287489
Krimi

Vztah plný alkoholu a násilí skončil brutální vraždou. Muž svou družku upálil

profimedia-0857722441
Krimi

Zachránilo ji předstírání smrti. Mladík dostal za brutální útok v Plzni 19 let

profimedia-0745965054
Domácí

Dostane Janoušek odškodné? Po státu chce 155 milionů za stíhání i ušlé zisky