Povinný sběr textilu začne v roce 2025

Od začátku roku 2025 budou české obce povinny zřizovat sběrná místa pro staré oblečení, boty a bytové textilie.

profimedia-0158699543

Kontejner na tetxil
Zdroj: Profimedia

  • Kontejner na tetxil
  • Zdroj: Profimedia

Cílem je omezit množství textilního odpadu, který dosud končí v běžných popelnicích a skládkách. Tuto povinnost by měli hradit výrobci, kteří tak přispějí na náklady spojené se sběrem a recyklací. „Jsem zastáncem cirkularity a podporuji opětovné využívání jakékoliv věci nebo materiálu. Až bude každá obec mít vlastní sběrné místo, bude pro občany jednodušší textil separovat,“ uvádí ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Dosud jsou kontejnery na textil umístěny na přibližně deseti tisících místech po celé zemi.

Revize směrnice o odpadech se zaměřuje na zavedení systému rozšířené odpovědnosti výrobce (EPR) pro textil. Ten by měl výrobce zavázat k financování recyklace textilu až do jeho konce životnosti. Ministerstvo zkoumá možnost sběru textilu na prodejních místech, aby bylo zajištěno efektivní a oddělené shromažďování. Tato praxe již funguje v případě elektroodpadu a baterií.

Česká republika čelí rostoucímu objemu textilního odpadu, což způsobuje levná produkce a vysoká spotřeba. V novém systému EPR by výrobci nesli odpovědnost za textil a podíleli se na financování jeho nakládání. Ve Francii funguje podobný systém, kde výrobci platí poplatek za každý prodaný kus oblečení, který je pak rozdělen mezi obce.

Ročně se podle expertních rozborů MŽP v tuzemsku vyhodí okolo 180 tisíc tun textilu. Tvoří asi tři až čtyři procenta odpadu v černých popelnicích. Zřízením sběrných míst v obcích se uleví třídicímu systému a bude možné textil recyklovat efektivněji,“ doplňuje Hladík. V současnosti funguje dobrovolný sběr textilu, který provozují neziskové organizace i soukromé firmy, obsah kontejnerů se převeze do třídicího centra, kde je znovu rozdělen a použitelné oblečení putuje například do charitativních obchodů nebo k nízkopříjmovým skupinám obyvatel.

Autor: Šimon Mitro

Související

Sasso_2_Geothermal_Power_Plant
Domácí

Geotermální energii Česká republika využívat neumí. Na nápravě se ale pracuje

vodovod
Domácí

Ministerstvo rozdělí deset miliard obcím na vodovody a kanalizace

znečištění plasty
Zahraniční Ekologie

Znečištění plasty má řešit globální smlouva OSN

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie