sobota 27. dubna 2024

Populaci žab ohrožují evropští jedlíci. Experti žádají Francii, aby zasáhla

Skupina odborníků upozornila na dovoz obrovského množství žabího masa do Evropské unie ze zemí, kde žabám hrozí vyhynutí. Prostřednictvím otevřeného dopisu prezidentovi Macronovi žádá Francii o vyřešení problému.

4585123662_2f7bb21a91_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Více než čtyři tisíce tun mražených žabích stehýnek putují každý rok do Evropy, to znamená až 200 milionů zabitých žab.  Jen do Francie dorazí z celkového množství více než tři čtvrtiny. K dalším velkým odběratelům patří také Belgie a Holandsko. Lov žab žijících ve volné přírodě na území Evropské unie je od roku 1992 zakázaný, a tak se vozí z Turecka, Indonésie nebo Albánie. Tam mnoho druhů žab stojí na prahu vyhynutí, u dalších druhů počty rapidně klesají.

V otevřeném dopise francouzských neziskových organizací Robin des Bois a Vétérinaires pour la Biodiversité a německé Pro Wildlife žádá téměř šest stovek signatářů Emmanuela Macrona, aby Francie vypracovala návrh na ochranu ubývajících druhů žab a zajistila, aby se monitorování, regulace a udržitelnost obchodu s žabími stehýnky řídily pravidly mezinárodního obchodu. Dopis podepsali experti z oblastí výzkumu, ochrany přírody a veterinární medicíny

Autor: Zuzana Beranová

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

6720477853_37706b77f8_b
Zahraniční

Maďaři dál rebelují proti unii. Ta odmítla jejich zákon o svrchovanosti

elektromobil
Zahraniční Elektromobily

Počet veřejných nabíječek elektromobilů v EU se za poslední tři roky ztrojnásobil

eurovolby
Zahraniční Eurovolby

Dvě třetiny Evropanů plánují jít k eurovolbám. Češi takový zájem nemají