sobota 18. května 2024

Pomáhá i na artritidu! Houba se zázračnými účinky

Prvně ji použili Číňané 200 let před Kristem. Název má po korejském lékaři, který ji přivezl do Japonska a odkud se rozšířila do celého světa. Kombucha si našla velkou oblibu i u nás. Pomáhá lidem při zažívacích potížích, ale i těm s cukrovkou.

398298547_370698682087528_2718943457379080336_n

Kombucha obrýsuje okraj sklenice a podle zvoleného druhu čaje také změní barevnou variaci.
Zdroj: Jana Fajfrová

  • Kombucha obrýsuje okraj sklenice a podle zvoleného druhu čaje také změní barevnou variaci.
  • Zdroj: Jana Fajfrová

Super potravina, všelék nebo zázračná houba. To jsou přízviska Kombuchy. Za fermentovaný, jemně perlivý nápoj může shluk bakterií a kvasinek, který se postupně rozrůstá do beztvaré hmoty. Ta připomíná houbu, a proto je tak i hojně označována. Kombucha žije, roste a sílí v černém, zeleném nebo bylinkovém čaji s cukrem, z kterého podle velikosti nádoby, postupně udělá onen blahodárný nápoj.

Ač to nezní úplně chutně a u prvního doušku si možná také pomyslíte, že to není žádná lahoda, nápoj obsahuje obrovské množství vitamínů, posiluje imunitu, podporuje funkci střev a zmírňuje příznaky mnohých onemocnění jako jsou cukrovka, artritida nebo autoimunitní onemocnění. Díky vysokému obsahu antioxidantů nás pravidelné pití kombuchy chrání před toxiny, které se k nám dostávají z vnějšího světa a přispívají k rychlejšímu stárnutí organismu. Nápoj také detoxikuje organismus a přispívá ke zdravému hubnutí.

386883474_865143375278965_4684017204277326027_n

Jak si připravit nápoj z kombuchy

Na 3 litry vody používám 4 sáčky čaje (nebo 6-7 lžiček sypaného) a 270 g cukru. Množství cukru lze upravit podle chuti.

Čaj (nejlépe ve velké zavařovací sklenici) necháme vychladnout a vložíme do něj kombuchu i s tekutinou, ve které plave.

Zakryjeme papírovým nebo látkovým kapesníkem - zakrytí musí být prodyšné.

Necháme stát v teple týden až deset dní.

Zhruba po pěti dnech nápoj ochutnáme, kontrolujeme sladkost.

Pokud si chceme nápoj připravovat pravidelně doma, musíme sehnat startovací kombuchu. Ta se pak ve sladkém čaji ráda zvětšuje a rozmnožuje, takže jich brzy budete mít nejspíše více. První houbu je ale potřeba zvolit dobře a s rozmyslem. Některé obchody nabízejí houby slabé a než zesílí, trvá to mnoho týdnů, a tak se svého nápoje jen tak nedočkáte.

Dobrým řešením je obrátit se na domácí pěstitele kombuchy, kterým se houba množí a nevědí, co s ní. Často ji potom nabízí na facebookových skupinách, která se této neobvyklé zázračné čajové houbě věnují. Nejideálnější ale je oslovit někoho ve vašem okolí, o kom víte, že nápoj doma fermentuje. Houba se k vám musí dostat ve sklenici minimálně se 100 mililitry hotového nápoje od původního majitele. Takzvanou násadu pak přidáte po vychladnutí do čaje, aby se houba snadněji aklimatizovala.

Po první fermentaci můžete zkusit i druhou, kde se kombucha sleje do nových láhví s ovocem a bylinkami a přidá se k nim další mladá houba. Láhve nenaplňujte po okraj, nápoj totiž hodně pracuje a mohl by vypěnit. Každý den upouštějte CO2 a jednou za dva dny ovocnou kombuchu ochutnejte. Když bude chuť podle vašeho gusta, je hotovo. Na zdraví!

Související

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo

Symbol Dne lupusu
Světové dny Zdraví

Den lupusu