Polsko žádá o vyhoštění wagnerovců. Bělorusko o žoldácích zatím mlčí

Polsku a pobaltským státům se nelíbí, že Bělorusko stále hostí tisíce wagnerovců. Země žádají jejich okamžité vyhoštění.

PMC_wagner_in_belarus_3

Na území Běloruska údajně operují tisíce wagnerovců.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Na území Běloruska údajně operují tisíce wagnerovců.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jaký bude osud žoldácké skupiny wagnerovců poté, co minulý týden při leteckém neštěstí zahynul její šéf Jevgenij Prigožin a jeho pravá ruka Dmitrij Utkin, je zatím ve hvězdách. Faktem však zůstává, že přítomnost wagnerovců v Bělorusku je trnem v oku okolním státům. Polsko dokonce oficiálně požádalo administrativu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby členy žoldácké skupiny z Běloruska vyhostila. K žádosti Polska se následně přidaly i pobaltské státy Litva, Lotyšsko a Estonsko. Minsk však zatím mlčí.

Varšava svou žádost podpořila obavami o bezpečnost země. Polský ministr obrany Marius Blaszczak uvedl, že jeho země přesune na hranici s Běloruskem deset tisíc vojáků, kteří budou spolupracovat s pohraničníky. Varšava také tvrdí, že má důkazy, že se na území Běloruska nachází tisíce wagnerovců. Jejich přítomnost potvrdil i prezident Lukašenko.

Ruská paramilitární organizace wagnerovců existuje od roku 2014. Kromě války na Ukrajině se skupina účastnila i dalších ozbrojených konfliktů například v Sýrii, Lybii, Středoafrické republice, Súdánu či Mali. Mluví se také o jejím zapojení do současného státního převratu v Nigeru.

Autor: Jan Skala

Související

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna
Zahraniční

Zabavený ruský majetek využije Estonsko na obnovu Ukrajiny

37340826976_7cacdbcbb2_b
Zahraniční

Varšava navýší peníze na tajné služby. Podle Tuska chce Rusko zasáhnout do eurovoleb

profimedia-0872338032
Zahraniční

Prezidentské volby v Litvě první kolo nerozhodlo