pondělí 20. května 2024

Polovina Ukrajinců v ČR marně hledá práci

Většina Ukrajinců u nás žije stále pod hranicí. Jejich zaměstnávání zatím nedopadá podle představ. Na vině je i jazyková bariéra.

dělníci

Ukrajinští dělníci se objevují spíše na špatně placených dělnických pozicích.
Zdroj: Pixabay

  • Ukrajinští dělníci se objevují spíše na špatně placených dělnických pozicích.
  • Zdroj: Pixabay

Slibovaná integrace Ukrajinců prchajících do České republiky se daří jen zčásti. Přestože se Ukrajinci zapojují do běžného života, velkým problémem zůstává jazyková bariéra a také špatné uplatnění na trhu práce. Vyplývá to z výzkumu, který udělala společnost PAQ Research. Ten hovoří o tom, že plně se do pracovního procesu v České republice zapojilo jen 44 procent Ukrajinců. I ti se ale objevují hlavně na špatně placených pozicích, navíc skoro polovina z nich stále bydlí na ubytovnách.

Znalost češtiny, která je pro zaměstnavatele jedním z hlavních kritérií pro přijetí uchazeče o práci, je dalším problémem. Pouze třetina Ukrajinců se domluví česky běžnou konverzací. Druhá třetina zná pouze fráze a zbytek neumí česky vůbec. Analýza podotýká, že zájem o kurzy češtiny je mezi Ukrajinci malý.

Dvě třetiny uprchlíků žije navíc pod hranicí chudoby. Pokud by se podle výzkumu odečetly humanitární dávky, spadlo by pod tuto hranici více než osmdesát procent uprchlíků. Pro porovnání pod hranicí chudoby dnes žije deset procent Čechů.

Autor: Jan Skala

Související

GG2GK33WYAAuKNK
Zahraniční

Argentinská opatření zabrala. Inflace klesá, rozpočet sílí, chudoba je ale větší

dítě
Zahraniční

Každé páté dítě z bohatých zemí žije v chudobě

Chudinská čtvrť v Palermu na Sicílií.
Zahraniční

Každý dvanáctý Ital žije v extrémní chudobě

chudoba
Světové dny

Den chudoby