sobota 27. dubna 2024

Argentinská opatření zabrala. Inflace klesá, rozpočet sílí, chudoba je ale větší

Pod úrovní chudoby dnes žije v Argentině zhruba 60 procent obyvatel. Země však po zavedení drakonických opatření očekává silné zlepšení situace a restart ekonomiky už v jarních měsících.

GG2GK33WYAAuKNK

Argentinský prezident Javier Miele slíbil, že porazí obří inflaci a sníží chudobu země.
Zdroj: X

  • Argentinský prezident Javier Miele slíbil, že porazí obří inflaci a sníží chudobu země.
  • Zdroj: X

Když loni na podzim argentinský prezident Javier Miele nastupoval do úřadu, tvrdil, že jeho cílem je zatočit s inflací, který se svými 200 procenty decimovala ekonomiku této jihoamerické země. Drakonická opatření, která v argentinské ekonomice udělal, začínají nést výsledky. Běžný obyvatel je však nepozná. Podle zprávy argentinské Katolické univerzity je míra chudoby u obyvatelstva nejvyšší za posledních 20 let.

Faktem však je, že Argentina za posledních 12 let poprvé hospodaří se přebytkovým rozpočtem, a že meziměsíčně klesla inflace z prosincového nárůstu o 25,5 procenta na lednový růst 20,6. Finální číslo je však pořád hrozivé, protože v lednu se argentinská inflační míra vyšplhala na 254,2 procenta.

Výhledy do budoucna však už tak černé nejsou, přestože budou ještě hodně bolet. Milei oznámil, že utahování šroubů a snižování veřejného dluhu bude pokračovat i v dalších měsících, od čehož si ale slibuje restart argentinské ekonomiky do tří měsíců.

Autor: Jan Skala

Související

GL6bQhsWcAAsAj1
Zahraniční

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům

Hrad_Karlštejn_(Karlštejn),_Karlštejn_172
Domácí

Hrady zdražují, kaple je za 640 korun, speciální okruh vyjde rodinu na 14 tisíc

53304484264_c741aa1a47_b
Zahraniční

Argentina chce do NATO. Jako důkaz nakoupí od Dánska americké stíhačky

EU
Ekonomika

Inflace v EU klesla na 2,6 procenta