Každé páté dítě z bohatých zemí žije v chudobě

I nejbohatší země světa nadále bojují s chudobou i u těch nejmenší. Každé páté dítě vyrůstá v chudobě.

dítě

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Studie UNICEF odhaluje rozdíly v chudobě dětí mezi zeměmi OECD a EU. Přestože se mezi lety 2014 a 2021 snížila chudoba o téměř osm procent, stále žije více než 69 milionů dětí v domácnostech, které vydělávají méně než 60 procent průměrného národního příjmu dané země.

Mezi státy, které se nejlépe vypořádaly s chudobou dětí, patří Polsko a Slovinsko, následované Lotyšskem a Jižní Koreou. Naopak některé z nejbohatších zemí v této zprávě zaostávají. „Dopady chudoby na děti jsou trvalé a poškozující,“ uvedl Bo Viktor Nylund, ředitel výzkumného střediska Innocenti spadající pod UNICEF. Chudoba omezuje práva dětí a může vést ke špatné fyzické a duševní kondici.

Autoři zprávy varují, že následky chudoby mohou trvat celý život. Děti vyrůstající v chudobě mají menší šance na dokončení školy a zároveň je u nich pravděpodobnější, že budou později vydělávat nižší mzdu. Některé zkoumané země mají i oblasti, kde je průměrná délka života o osm až devět let nižší než v jiných částech dané země.

Výzkumníci stojící za studií vyzývají vlády a zúčastněné strany, aby naléhavě rozšířily sociální ochranu pro děti, včetně dávek pro rodiny na doplnění příjmů domácností. Je také třeba zajistit, aby všechny děti měly přístup ke kvalitním základním službám.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: UNICEF

Související

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny

africké dítě podvýživa
Zahraniční Zdraví

Za rok zemře pět milionů dětí do pěti let

miminko
Ostatní Zajímavosti

Děti do tří let nejčastěji spí v ložnici s rodiči

počítač rodič dítě
Inspirace Technologie

Rodičovskou kontrolu na internetu má zapnutou jen 43 procent žáků druhého stupně