pondělí 6. května 2024

Polil se hořlavinou a škrtl sirkou. Před 55 lety zemřel Evžen Plocek

Reformní komunista se stejně jako Palach a Zajíc upálil na protest proti normalizaci.

Evžen Plocek.

Evžen Plocek.
Zdroj: Facebook

  • Evžen Plocek.
  • Zdroj: Facebook

Od upálení studenta Jana Palacha tehdy uplynuly zhruba čtyři měsíce. Na Velký pátek 4. dubna 1969 na sebe devětatřicetiletý Evžen Plocek nalil na náměstí v rodné Jihlavě dvě lahve nitrocelulózového ředidla a škrtl sirku. O pět dní později, přesně před pětapadesáti lety, zemřel na následky těžkých popálenin na většině těla.

Upálení Evžena Plocka zůstalo ve stínu předchozích činů studentů Palacha a Zajíce. Smrt reformního komunisty, který se ztotožňoval s ideály Pražského jara, se režimu podařilo ututlat. Plocek za sebou zanechal manželku a patnáctiletého syna.

Evžen Plocek se upálil na protest proti okupaci vojsk Varšavské smlouvy. Jeho pohřbu se zúčastnilo na tehdejší dobu nevídaných pět tisíc lidí. Věnujme mu tímto tichou vzpomínku,“ vyzval na sociální síti Facebook podnik Motorpal, kde Plocek působil před smrtí jako náměstek ředitele.

Muž, který svým činem získal přezdívku „třetí pochodeň“, se narodil do dělnické věřící rodiny jako mladší ze dvou bratrů. Rodiče byli katolíci a oba synové navštěvovali v dětství tělovýchovný spolek Orel a i skautský oddíl.

I letos lidé včetně primátora Petra Ryšky nebo rektora VŠPJ Zdeňka Horáka položili květiny k památníku u morového sloupu na Masarykově náměstí, kde se Plocek zapálil.

Autor: mš

Související

Panamský průplav v roce 1915
Zahraniční Výročí

Před 120 lety se začal stavět Panamský průplav

438888605_832630195562682_8701897886785803572_n
Film a TV Výročí

Himlhergot donrvetr. Ilja Prachař sehrál stovky rolí, Trautenberk byl však jen jeden

profimedia-0838287489
Krimi

Vztah plný alkoholu a násilí skončil brutální vraždou. Muž svou družku upálil

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety