sobota 18. května 2024

Podrazy! Lidé upozorňují na řadu nejasností kolem plánované gigafactory

Nejméně dva roky tajení plánů na gigafactory, podivný krajský průzkum, stavba v záplavovém území, nejasnosti kolem smlouvy s ochránci přírody, zkreslená mapa a skutečný rozměr fabriky – kolem plánované gigafactory se množí otázky.

továrna

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Dvě třetiny lidí z Ostravska a Karvinska prý souhlasí se stavbou objektu pro velkého zaměstnavatele na zelené ploše. Ukázal to průzkum, který si nechal vypracovat Moravskoslezský kraj, a který prý reaguje na plán postavit v Dolní Lutyni gigafactory.

Problém je v tom, že lidé odpovídali na otázky začátkem února, kdy ještě neměli tušení, co se chystá. V tiskové zprávě kraj neuvádí, jaké otázky přesně lidé slyšeli. I její závěr je poněkud jiný než realita. Příchod velkého zaměstnavatele, který v regionu vytvoří více než tisíc pracovních míst preferuje asi polovina dotázaných, druhá polovina upřednostňuje podporu malých a středních firem. Stavbu areálu nového zaměstnavatele na zelené ploše v případě, že by nebyl k dispozici brownfield, odsouhlasilo 72 procent dotazovaných z Karvinska a 60 procent z Ostravska.

„Předpokládám, že se neptali na to, zda jsou lidé pro stavbu 300hektarového areálu v těsné blízkosti chráněné ptačí oblasti. Ten průzkum je podraz. Ptát se lidí z Karviné nebo Ostravy, kde je to samý brownfield, jestli souhlasí se stavbou na zelené ploše, to je taky parádní podpásovka,“ zlobí se jedna z obyvatelek Dolní Lutyně.

Jako další velký podraz pak lidé vnímají fakt, že vláda a kraj plány na gigafactory tajily víc než dva roky. Už v prosinci 2022 zveřejnily novinky.cz informaci, že obří továrnu na výrobu baterií chce stavět jihokorejská LG, která je v pokročilém stádiu důvěrných jednání s vládou, a zájem má o Moravskoslezský kraj. „Že o továrně jednají s českým státem i Jihokorejci, připouštěl už v minulém volebním období tehdejší ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) a to, že jednání pokračují, nedávno potvrdil i premiér Petr Fiala (ODS),“ napsaly tehdy Novinky s tím, že Síkela připustil, že by příprava pozemků mohla stát vyjít na devět miliard korun.

Advokát David Záhumenský zase upozornil na podivnu smlouvu, kterou před nedávnem podepsal kraj, agentura Czechinvest, ochranářské spolky a další subjekty.

„V aktuální smlouvě o spolupráci, která se týká umístění gigafactory, je několik zvláštních závazků, které rozhodně nesvědčí o zájmu chránit životní prostředí,“ míní Záhumenský s tím, že nejsměšnějším je bod, kde se píše, že pokud z vypracované studie proveditelnosti vyplyne, že stavba by vedla k celkovému zániku Ptačí oblasti, jsou jakákoliv kompenzační opatření vyloučená. „Každý, kdo kdy přičichl k tomu, jakým způsobem se provádí hodnocení dopadů na životní prostředí nebo jak se nastavují kompenzační opatření, se musí jen hořce ušklíbnout při představě, že s podobnými závazky souhlasí organizace, které mají ve stanovách, že hájí přírodu. Znamená to snad, že pokud vypracovaná studie proveditelnosti řekne, že realizace Průmyslové zóny Dolní Lutyně nepovede k „celkovému zániku ptačí oblasti“, ale jen k jejímu poškození, byť výraznému, je to pro spolky v pořádku?“ ptá se advokát.

Obyvatele okolí děsí také velikost gigafactory. „Mapka, kterou oficiálně zveřejnili je pootočená a zkreslená. Areál má mít 280 hektarů, to je přibližně stejná rozloha, jakou má automobilka Renault ve francouzském Douiai. A ten je obří,“ upozorňuje další odpůrce stavby.

Obyvatelé obce i protějších Věřňovic mezitím podepisují petici, a hlavně upozorňují na fakt, že stavba zlikviduje 23 hektarů lesa, bude na úrodné zemědělské půdě a především v záplavovém území, po jehož zástavbě hrozí zatopení objektu a únik nebezpečných látek. Dolní Lutyně slíbila, že vypíše referendum a vznikl také spolek Zachovejme Poolší, který si klade za cíl ochranu přírody a zastavení stavby průmyslové zóny.

Související

433883666_10224438762063188_3680050725519903320_n
Domácí

Fraška gigafactory: Vstupenky nebudou, zbytečná infolinka a mizející komentáře

433459488_433479295800021_2222296315528156713_n (1)
Domácí

Gigafactory o ploše 437 fotbalových hřišť čeká referendum, lidé mluví o podrazech

433883666_10224438762063188_3680050725519903320_n
Domácí

Akce kvůli gigafactory: Omezená kapacita i nenápadné výhrůžky o referendu

mapa_Lutyne_final
Domácí

Odbor životního prostředí nápad stavět gigafactory u Dolní Lutyně nenadchl