sobota 4. května 2024

Gigafactory o ploše 437 fotbalových hřišť čeká referendum, lidé mluví o podrazech

Vláda slibovala otevřenou diskusi, teď poslanec Letocha v tichosti navrhl přílepek, který má gigafactory zanést do zákona jako strategickou stavbu státu. Lidé z okolí mluví o dalším podrazu.

433459488_433479295800021_2222296315528156713_n (1)

Se vznikem gigafactory nesouhlasí ani obyvatelé Věřňovic.
Zdroj: FB / Dolnolutyňáci sobě

  • Se vznikem gigafactory nesouhlasí ani obyvatelé Věřňovic.
  • Zdroj: FB / Dolnolutyňáci sobě

Místní referendum o stavbě gigafactory se v Dolní Lutyni uskuteční současně s volbami volby do Evropského parlamentu 7. a 8. června. Továrna na výrobu elektrobaterií má podle plánů zabrat úrodné pozemky poblíž chráněné přírodní oblasti Natura 2000 a Ptačí oblasti Heřmanský stav – Odra – Poolší. Vyrůst má v těsné blízkosti Dolní Lutyně a Věřňovic a bude mít rozlohu 280 hektarů. To je pro představu plocha 437 fotbalových hřišť. Obyvatelé okolí se stavbou nesouhlasí.

Teď se navíc ukázalo, že poslanec Petr Letocha (STAN) usiluje o zařazení průmyslového parku v Dolní Lutyni mezi strategické stavby státu. „I přes záruky transparentnosti a otevřené diskuse se zdá, že proces je vedený spíše utajeně a snaží se obejít standardní legislativní postupy. Do Sněmovny byl předložený přílepek k návrhu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, který by umožnil zařadit Dolní Lutyni mezi strategické stavby bez vědomí a souhlasu občanů. Tento legislativní manévr by umožnil vyvlastnění, rychlejší umístění a stavbu areálu a omezení možnosti obrany subjektů v opozici. Tento přístup podkopává důvěru veřejnosti v otevřenou a čestnou politiku státu a vládních organizací, která nám byla přislíbená,“ upozorňuje Martin Bohoněk ze spolku Zachovejme Poolší.

Řada lidí v Lutyni to považuje za podraz. Stejné slovo zní v okolí často. Více zde.

Na nedávném veřejném setkání zaznělo, že investor, kterého vláda úporně tají, zatím ani nesdělil, zda má o lokalitu zájem. Potenciální investoři totiž hledají dobře připravené lokality, štědré finanční pobídky a levné zdroje energie. Absence připravených průmyslových parků investory odrazuje tak, že jednání o investičních pobídkách ani nezačnou. Tak třeba skončilo vyjednávání s Volkswagenem, který chtěl gigafactory na letišti v Líních u Plzně.

Investorem plánované gigafactory má být podle informací Minutových zpráv jihokorejská firma LG, tajná jednání se vedla nejméně dva roky. Už v prosinci 2022 se totiž objevila informace, že LG je v pokročilém stádiu důvěrných jednání s vládou.

Obyvatelé okolí také upozorňují na fakt, že i když při veřejné debatě zaznělo, že nehrozí vybudování ubytoven, dávno se s nimi počítá. V obci žije 5 200 lidí, gigafactory bude ale potřeboval sedm tisíc zaměstnanců. V návrhu na změnu územního plánu stojí, že nově se místo orné půdy bude jednat o plochu pro výrobu a skladování. Předmětem aktualizace je také vymezit nové koridory dopravní a technické infrastruktury, související skladovací plochy, ubytovací a stravovací zařízení.

Stavba má být navíc v záplavové oblasti. Chránit ji má obří protipovodňový val, obyvatelé Věřňovic se ale obávají, že až osm metrů vysoká stavba by jen zhoršila odtokové poměry v místě, kde žijí.

V pondělí se uskuteční druhá veřejná debata o výstavbě. "S ohledem na kapacitu sálu 200 osob budou na besedu distribuované vstupenky, a to přednostně pro občany Věřňovic a Neradu, které leží v sousedství zamýšleného podnika­telského parku. Vstupenky budou k vy­zvednutí ona obecním úřadě. Cílem je poskytnout informace občanům, kteří se kvůli kapacitě sálu na první besedu nedostali. Zbýva­jící volná místa v sále pak budou k dispozici i pro občany, kteří na be­sedu dorazí bez vstupenky," píše se na webu Park Lutyně, který projekt představuje jako dokonalý mix ekologie, přínosů pro okolí, sousedící obce i stát.

Související

433883666_10224438762063188_3680050725519903320_n
Domácí

Fraška gigafactory: Vstupenky nebudou, zbytečná infolinka a mizející komentáře

GLN-zpgWUAATavV
Zahraniční

Co s albánskými starosty? V kosovském referendu skoro nikdo nehlasoval

profimedia-0855002353
Domácí

Letiště v Líních bude sloužit armádě

Chrášťany,_okres_Praha-západ,_Obecní_úřad
Domácí

Demisi, nové volby! Starosta horující pro kasina rozpálil obyvatele doběla