pondělí 29. dubna 2024

Plzeňští výzkumníci vyvinuli nouzový mikrozdroj elektřiny

Malé zařízení váží asi dvě kila a stačí jej připojit třeba k autobaterii. Nabíjet může mobil, wifi vysílač i větší spotřebiče.

image (14)

Nouzový mikrozdroj elektrické energie.
Zdroj: ZČU

  • Nouzový mikrozdroj elektrické energie.
  • Zdroj: ZČU

Zařízení vyvinuli výzkumníci Regionálního technologického institutu Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni. Ti se inspirovali situacemi při živelních katastrofách. „Dochází k přerušení dodávek elektrické energie a není možné například oživit plynové vytápění domů, získat aktuální informace, používat komunikační prostředky, jako jsou mobilní telefony nebo internet, a zajistit jejich napájení nebo dobíjení. A právě v těchto situacích lze nouzově využít například akumulátory z osobních nebo nákladních automobilů a s nimi náš systém,“ přibližuje výzkumník Tomáš Kavalír.

Nouzový mikrozdroj je malý, lehký a nehlučný. Lze jej doplnit také o přenosné skládací fotovoltaické panely nebo větrné mikroelektrárny, a pomocí nich, případně i ze síťového připojení ukládat vyrobenou elektrickou energii do externí baterie v době, kdy je tyto zdroje ještě možné využít.

Výzkumníci teď uvažují o vzniku start-up společnosti nebo o hledání vhodného investora, který by technologii převzal a zajistil uvedení zařízení na trh. „Nesnažíme se konkurovat již hotovým powerbankám s omezenou kapacitou, relativně vysokou cenou, hmotností, složitější možností transportu a životností danou pevně nainstalovaným palubním akumulátorem. Snažíme se vyvinout relativně jednoduché, levné a univerzální řešení, které lze vyrábět hromadně ve velkých sériích a snadno ho transportovat do místa určení,“ říká další člen týmu Jiří Sika.

Související

Stich_DFZ
Domácí Aktualizujeme

Finanční aféra na univerzitě v Plzni: Peníze školy končily u děkana

Aplikace o osudech židů
Ostatní

Aplikace přiblíží osudy plzeňských Židů v době holocaustu

IOGI
Ostatní

Unikátní výstava oceňovaného komiksu představuje příběhy z každodenního Japonska

Kniha s ilustracemi Jiřího Trnky
Ostatní

V Plzni vznikla unikátní kniha s dosud nepublikovanými ilustracemi Jiřího Trnky