Finanční aféra na univerzitě v Plzni: Peníze školy končily u děkana

Stipendium v neuvěřitelné výši až 35 tisíc měsíčně mohli dostat studenti Fakulty zdravotnických studií z plzeňské západočeské univerzity. Mimořádné odměny dostávali i zaměstnanci. Část peněz se ale vracela děkanovi.

Stich_DFZ

Děkan FZS Lukáš Štich.
Zdroj: ZČU

  • Děkan FZS Lukáš Štich.
  • Zdroj: ZČU

Zajímavý přivýdělek si našel děkan Lukáš Štich. Rozdával mimořádná stipendia studentům a odměny zaměstnancům, část peněz mu ale museli nechat. Uvedl to deník Právo.

Rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček proto dnes ráno vyzval Lukáše Šticha k rezignaci. Děkan výzvu přijal. "Děkan s nařčením nesouhlasí a chce poskytnout vysvětlení. Nechce však poškozovat jméno univerzity, a proto rezignoval. Akademický senát fakulty vyhlásí nové volby děkana," uvedla mluvčí univerzity Šárka Stará.

Maximální prospěchové stipendium na fakultě činí dva tisíce měsíčně. Podle zjištění Práva ale někteří studenti bez ohledu na studijní výsledky dostávali od děkana Lukáše Šticha mimořádné stipendium v řádu stovek tisíc korun za rok. Část peněz mu ale odevzdávali.

Právo má výpověď studentky, které v roce 2020 vyplatila univerzita skoro 120 tisíc korun. Potvrdila, že asi polovinu částky děkanovi na jeho žádost vrátila.

„Tento týden by ti mělo přijít stípko,“ stojí například ve zprávě z 9. března 2020, na kterou studentka reaguje: „Pak hned přepošlu.“ Vzápětí přichází odpověď od děkana: „V pohodě… anebo možná spíš cash.“

Podobný scénář jako u studentských stipendií prý děkan praktikoval také u některých zaměstnanců fakulty. „Šlo o mimořádné odměny. Část jsme mu odevzdávali zpátky,“ potvrdil jeden z pracovníků.

Rektor univerzity už vydal pokyn k zahájení interního auditu na všech fakultách a také připomněl studujícím, jak mohou podat podnět, pokud se na univerzitě setkají s neetickým jednáním.

Související

image (14)
Domácí

Plzeňští výzkumníci vyvinuli nouzový mikrozdroj elektřiny

Aplikace o osudech židů
Ostatní

Aplikace přiblíží osudy plzeňských Židů v době holocaustu

IOGI
Ostatní

Unikátní výstava oceňovaného komiksu představuje příběhy z každodenního Japonska

Kniha s ilustracemi Jiřího Trnky
Ostatní

V Plzni vznikla unikátní kniha s dosud nepublikovanými ilustracemi Jiřího Trnky