pondělí 29. dubna 2024

Písecká nemocnice rozšiřuje jednodenní péči. Pacienti mohou domů už po 24 hodinách

Po některých zákrocích v Nemocnici Písek mohou pacienti odcházet domů již po 24 hodinách.

Nemocnice Písek

Nemocnice Písek
Zdroj: Facebook Nemocnice Písek, a. s.

  • Nemocnice Písek
  • Zdroj: Facebook Nemocnice Písek, a. s.

Pacienti Nemocnice Písek mohou opustit nemocniční lůžko do 24 hodin od svého přijetí po některých šetrných chirurgických zákrocích. „Z chirurgických zákroků se jedná zejména o operace kýly, varixů neboli křečových žil, prsů, žlučníku a hemoroidů. Z oboru gynekologie jde o hysteroskopii – vyšetření děložního hrdla a dutiny a případné odebrání vzorku tkáně nebo odstranění nežádoucích útvarů z této části těla, konizaci – odstranění části děložního hrdla, a zavádění pásek proti inkontinenci,“ uvedli primář Chirurgického oddělení Nemocnice Písek David Bunda a primář gynekologie Michal Turek.

Písecká nemocnice se na krátkodobou péči zaměřuje již řadu let. „Neustále monitorujeme trendy moderní medicíny, která nahrává krátkodobé péči. Tímto směrem bychom se rádi ubírali i my. Záleží ale i na platbách od zdravotních pojišťoven,“ řekl předseda představenstva Nemocnice Písek Jiří Holan. Tato péče může vést k rychlejšímu hojení, menšímu riziku komplikací a zkrácení čekacích dob na výkony. Přesto závisí na platbách od zdravotních pojišťoven.

Jednodenní chirurgická péče byla zařazena do úhradové vyhlášky od ledna 2023. Jedná se vždy o plánované úkony, kde lékař posuzuje, zda je pacient pro zákrok připraven, a hodnotí rizika spojená s plánovaným zákrokem na základě předoperačního vyšetření.

Autor: Šimon Mitro

Související

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

Nejvíce případů černého kašle za týden. Přibylo 1604 nakažených

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Jihočeské letiště České Budějovice
Domácí

Z Budějovic se v zimě bude létat do Egypta

Letiště_České_Budějovice_(04)
Domácí

Českobudějovickému letišti utíkají zaměstnanci. Musí si nadělávat přestávky