středa 15. května 2024

Petice označuje Soutok za politické rozhodnutí, ministr odpůrce za křiklouny

Zapsání Soutoku mezi chráněné krajinné oblasti je už připravené. Odpůrci však chtějí toto rozhodnutí zvrátit peticí.

F4jEr9UW8AAbWEH

Soutok, místo střetu dvou řekl, Moravy a Dyje.
Zdroj: X

  • Soutok, místo střetu dvou řekl, Moravy a Dyje.
  • Zdroj: X

Předpokládané vyhlášení chráněné krajinné oblasti Soutok v nejjihovýchodnějším cípu České republiky vzbuzuje protichůdné reakce. Proti záměru ministerstva životního prostředí už dokonce v Břeclavi, Lanžhotě a okolních obcích vznikla petice, pod kterou se podepsaly čtyři tisícovky lidí, jimž se kroky ministerstva nelíbí a označují je za politický tah.

Podle signatářů petice je sám záměr zcela zbytečný a jen do oblasti nažene více turistů. Poukazují i na to, že s vlastníky pozemků se nejednalo podle regulí a jejich námitky nikoho nezajímají. Nikdo navíc nejednal ani s velkými zemědělci z obcí Bulhary či Přítluky, kterých by se vyhlášení chráněné krajinné oblasti rovněž citelně dotklo. Nespokojencům se rovněž nelíbí, že je ministr Petr Hladík (KDU-ČSL) nazval křiklouny z Lanžhota, aniž by se vyjádřil k jejich námitkám.

Ministerstvo tvrdí, že informace, které protestující předkládají, se nezakládají na pravdě. V souvislosti s vyhlášením chráněné krajinné oblasti se nepočítá se zákazem vstupu do lesa, sběru lesních plodin či palivového dříví. Oblast pojmenovana po místě soutoku řek Dyje a Moravy je už nyní chráněná. Patří mezi Evropsky významné lokality, což podle odpůrců chráněné krajinné oblasti stačí.

Autor: Jan Skala

Související

Sasso_2_Geothermal_Power_Plant
Domácí

Geotermální energii Česká republika využívat neumí. Na nápravě se ale pracuje

vodovod
Domácí

Ministerstvo rozdělí deset miliard obcím na vodovody a kanalizace

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

Thomas Tuchel.
Fotbal

Fanoušci Bayernu podepisují petici za Tuchela