sobota 18. května 2024

Pavel v rozhovorech odhaluje své postoje. Jaké má názory?

Necelý týden od vítězství v prezidentských volbách rozdal Petr Pavel řadu rozhovorů, kde vyjádřil své postoje. Měli by se podle něj ruští sportovci účastnit mezinárodních akcí? A je pro vstup Ukrajiny do NATO?

Petr Pavel při vyhlášení výsledků druhého kola prezidentských voleb.

Petr Pavel při vyhlášení výsledků druhého kola prezidentských voleb.
Zdroj: Twitter @general_pavel

  • Petr Pavel při vyhlášení výsledků druhého kola prezidentských voleb.
  • Zdroj: Twitter @general_pavel

Petr Pavel neotálí. Necelý týden od výsledků druhého kola prezidentských voleb se Petr Pavel sešel s mnoha českými státníky včetně premiéra, předsedkyně Sněmovny i předsedy Senátu, ale také věnuje hodně času médiím. Už jsme vás informovali, že v rozhovoru pro BBC prohlásil, že je pro vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance až válka na Ukrajině skončí.

S tématem ruské agrese na Ukrajině souvisí i Pavlův postoj v podobě dodávek zbraní. Nově zvolený prezident souhlasí s dodávkami munice, zbraní, tanků i bojových stíhaček F-16, které však odmítají Spojené státy i Německo.

V rozhovoru s francouzskou agenturou AFP Pavel řekl, že by spojenci v podobě členských států NATO a EU měly Ukrajině poskytnout jakékoliv zbraně a prostředky s výjimkou jaderných zbraní. „Pokud jde o konvenční zbraně, pak skutečně nevidím žádný důvod k limitům. Bez obrněné techniky, bezpilotních prostředků, dělostřelectva a raketových systémů delšího dosahu, ale výhledově možná i bez nadzvukového letectva se Ukrajina opravdu s takto těžkým protivníkem nedokáže vypořádat,“ uvedl Pavel pro AFP.

Pavel zastává jasný postoj i vůči ruským sportovcům. Dokud bude přetrvávat válka na Ukrajině, tak je pro vyloučení ruských sportovců z mezinárodních akcí. „Izolace Ruska by měla být kompletní a důsledná. Tedy včetně sportovců,“ prohlásil Pavel pro Deník.

Nedokážu si představit, že bychom se dívali na to, jak by sportovci z Ruské federace a Běloruska soutěžili, byť pod neutrálními vlajkami. Zcela jistě by to tamní režimy propagandisticky využily,“ doplnil Pavel pro Deník.

Dále považuje Pavel Tchaj-wan za demokratickou zemi, se kterou sdílí Česko hodnoty. „Tchaj-wan je demokratická země a my s ním sdílíme hodnoty, ale i významné obchodní vztahy, což je zcela v souladu se schválenou koncepcí zahraniční politiky,“ uvedl na Twitteru poté, co Čína kritizovala hovor Pavla s tchajwanskou prezidentkou. Pavel naznačil, že v budoucnu by se mohl na Tchaj-wan i osobně vydat. Cestu na Tchaj-wan aktuálně plánuje předsedkyně Sněmovny Markéta Adamová Pekarová.

Pavel by byl ochotný se setkat i s tibetským dalajlamou či představiteli hongkongské opozice. „Neviděl bych v tom problém, a to ze stejných důvodů jako u telefonátu s tchajwanskou prezidentkou,“ sdělil Pavel pro iDNES.

Hned den po zvolení Pavel uvedl, že nechce být zobrazen na poštovních známkách, ačkoliv jde o českou tradici. V rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že by na známkách raději viděl například české hrady a zámky či tuzemské přírodní památky. „Rozhodně mi nedělá dobře, že by můj portrét nebo podobizna měly být na každém rohu, známkách nebo ve škole a různých institucích. Opravdu v tom nevidím žádný velký smysl,“ uvedl Pavel v rozhovoru pro Novinky.cz.

Pavel po zpětné vazbě od veřejnosti postoj lehce změnil a nyní by souhlasil s limitovanou edicí poštovních známek. „Já jsem se chtěl bránit jakékoliv tendenci, která by mohla vypadat jako kult osobnosti. A mě všechny ty obrázky k tomu vedou. Na druhou stranu, když jsem viděl tu reakci veřejnosti, a to zdaleka nejen sběratelů známek, tak jsem si řekl, že by asi nebylo úplně od věci, v případě, že ten zájem skutečně bude, se domluvit třeba s Českou poštou na nějaké limitované sběratelské edici,“ řekl Pavel pro Novinky.cz.

Petr Pavel chce pojmout prezidentských úřad civilněji než Miloš Zeman nebo Václav Klaus. Často zmiňuje civilní přístup Václava Havla. Rád by při svém prezidenství navštěvoval regiony, setkával se s občany a pořádal besedy, ale bez jakýchkoliv „fanfár“.

Autor: Šimon Mitro

Související

Petr Pavel s Evou Pavlovou.
Domácí

Prezidentský pár navštíví Pardubický kraj

profimedia-0873489600
Domácí

Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu

53236191094_67b82dc087_b
Domácí

Pavel vyzval k míru na Ukrajině. Zvolil babišovskou rétoriku

325667217_1344673479715365_4115262538022556536_n
Domácí

Zeman státní vyznamenání nedostane. Jeho navržení podpořila pouze opozice