pondělí 20. května 2024

Pátý dubnový den je pro rockovou hudbu černým dnem

Kurt Cobain, Layne Staley, Cozy Powell, Mark St. John, Jim Marshall. Všechny tyto rockové legendy spojuje jedno datum. 5. duben jako den smrti.

Cobain

Kurt Cobain je nejznámější muzikantem, kteří zemřeli 5. dubna, rozhodně ne však jediným
Zdroj: Flickr

  • Kurt Cobain je nejznámější muzikantem, kteří zemřeli 5. dubna, rozhodně ne však jediným
  • Zdroj: Flickr

Pokud lze nějaký den označit jako černý pro rockovou hudbu, tak je to právě 5. duben. Ten den totiž nezemřel pouze Kurt Cobain, předák legendární Nirvany, který spáchal v roce 1994 sebevraždu. Seznam zesnulých hudebníků je mnohem širší. Přesně osm let poté, co Cobain naposledy vystřelil ze své brokovnice a ukončil tak nejen svůj život, ale i krátkou, o to však úspěšnější kariéru Nirvany, zemřel i jeho blízký přítel, zpěvák grungeových Alice In Chains, čtyřiatřicetiletý Layne Staley. Ten byl stejně jako Cobain silně závislý na heroinu, což si u něho vyžádalo nejvyšší daň. „Když jsem ho viděl naposledy, vůbec jsem ho nepoznal. Byl vyhublý na kost, neměl zuby a třásl se,“ řekl na Staleyho adresu jeho bývalý spoluhráč z Alice In Chains, kytarista Jerry Cantrell.

5. dubna, tentokrát roku 1998, úřadovala smrtka u dalších z rockových legend. Ten den nepřežil autonehodu padesátiletý bubeník Cozy Powell. Za svou kariéru hrával například s Jeffem Beckem, Michaelem Schenkerem, Brianem Mayem, Yngwiem Malmsteenem nebo kapelami Rainbow či Black Sabbath.

V roce 2007 zase zemřel bývalý kytarista amerických Kiss Mark St. John. Jeho skonu údajně předcházela drsná rvačka ve vězení, kde si krátce před smrtí jedenapadesátiletý John odpykával krátký trest za drogový delikt.

O pět let později naposledy vydechl i osmaosmdesátiletý Jim Marshall, legendární výrobce kytarových zesilovačů, s jehož výrobky se celá rocková a metalová scéna úzce pojí.

Autor: Jan Skala

Související

49750208577_8542f22ee3_b
Hudba Výročí

Třicet let bez Cobaina. Poslední rocková hvězda si svůj osud vybrala sama

Woodrow Wilson
Zahraniční Výročí

Strůjce reforem, jenž se snažil ukončit první světovou válku. Woodrow Wilson zemřel před 100 lety

jaroslav-foglar-brno-910x594
Ostatní

Jaroslav Foglar, otec Rychlých šípů nebo Rikitana, zemřel před čtvrt stoletím

Vladimir_Lenin_(cropped)
Zahraniční Výročí

Pravá bolševická revoluce skončila před 100 lety. Zemřel totiž V. I. Lenin