Pákistán volí nový parlament. Vláda lidem vypnula internet

Vypnutý internet, volební místnosti hlídané policií. Tak vypadá Pákistán dnes, kdy se rozhoduje o novém složení tamního parlamentu.

profimedia-0844563833

Volby v Pákistánu provázejí přísná bezpečnostní opatření.
Zdroj: Profimedia

  • Volby v Pákistánu provázejí přísná bezpečnostní opatření.
  • Zdroj: Profimedia

K netradičnímu kroku přistoupila pákistánská vláda, která pro dnešek nechala vypnout po celé zemi internetové připojení. Argumentuje tím, že se tak stalo kvůli zvýšení bezpečnosti v den voleb. Předvolební kampaně v této skoro čtvrtmiliardové zemi provázely násilnosti. „Bezpečnostní opatření jsou nezbytná k udržení veřejného pořádku a k řešení možných hrozeb, proto to dočasné pozastavení mobilních služeb v celé zemi,“ napsalo pákistánské ministerstvo vnitra na sociální sítě.

Teroristické útoky v souvislosti s volbami registrovala pákistánská policie v minulých dnech po celé zemi. V provincii Bálúčistán připravil výbuch v bezprostřední blízkosti kanceláří volebních kandidátů o život 25 lidí. Jedním z důvodů nepokojů je uvěznění expremiéra Imrana Chána, k němuž došlo minulý týden. Už předtím členové jeho strany Hnutí za spravedlnost čelili vlně zatýkání.

Ve volbách se očekává vítězství současného premiéra Šáhbáze Šarífa ze stran Pákistánská muslimská liga. Ten post vykonává poslední dva roky a v letech 2018 až 2022 působil jako exilový vůdce opozice.

Autor: Jan Skala

Související

GNcCm0bWoAEJp6G
Zahraniční

Separatistické ambice Katalánska končí. Volby vyhráli socialisté blízcí Madridu

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu

45378999534_8a2e67afb8_b
Zahraniční

Miliarda voličů, přes 2 500 stran: Největší volby světa v Indii potrvají víc než měsíc

Irakli_Kobakhidze_and_Volodymyr_Groysman_07
Zahraniční

Kam půjde Gruzie? Vláda varuje před ukrajinizací, prezidentka před Ruskem