pátek 17. května 2024

Pacienti mohou sdílet eRepcety. Vyzvednout léky jim mohou příbuzní i známí

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) rozšířil funkcionalitu eReceptu o možnost sdílení přístupu pro vyzvednutí léků.

eRecept

Ilustrační foto.
Zdroj: Magistra.cz

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Magistra.cz

SÚKL aktualizoval systém eRecept, aby pacientům zjednodušil výdej léků. Léky si již nemusí vyzvedávat pouze konkrétní pacient, ale skrze aplikaci eRecept je možné sdílet přístup k elektronickým receptům a poukázkám s kýmkoliv si pacient vybere.

Systém eRecept od roku 2020 umožňuje rodičům, aby si do aplikace eRecept přidali své nezletilé děti. Díky tomu mohou mít oba rodiče ihned po vystavení eReceptu k dispozici QR kód a léky předepsané dětem mohou obratem vyzvednout v lékárně. Od konce listopadu 2023 je tato služba dostupná pro širokou veřejnost i bez příbuzenského vztahu.

Pacienti tak nově mohou sdílet přístup do své aplikace eRecept s jakoukoliv vybranou osobou. Pacienti si mohou nastavit, co přesně se zmocněnou osobou budou sdílet. Uživatelé si vyberou, kterou službu nebo služby vybrané osobě zpřístupní, omezit lze také rozsah sdílených informací. „V aplikaci si můžeme nastavit zmocnění tak, aby například pečovatelka nebo ošetřovatel měli přístup pouze k nevydaným eReceptům, kterým ještě neskončila platnost. Přehled dříve vydaných eReceptů, standardně dostupných v aplikaci, nemusí být viditelný,“ vysvětluje Renata Golasíková, vedoucí oddělení eReceptu.

Návod najdete níže a také v galerii.

Návod

V aktualizované verzi mobilní aplikace eRecept je v základním menu dostupná možnost „založení nového zmocnění“. Po rozkliknutí stačí vyplnit rozsah a trvání zmocnění, aplikace následně vygeneruje přístupový kód a QR kód. Zmocněná osoba má pak 24 hodin na to, aby ve své aplikaci vyplnila buď vygenerovaný kód nebo naskenovala QR kód a zmocnění přijala. Aplikace nabízí také přehled všech přijatých a udělených zmocnění. „Podobně je možné nastavit zmocnění také ve webové aplikaci eRecept. Přístup k aplikacím je snadný a možností je mnoho. Lze využít bankovní identitu, MojeID, mobilní klíč eGovernmentu nebo třeba eObčanku,“ říká Renata Golasíková, vedoucí oddělení eReceptu.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: SÚKL

Související

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo

Symbol Dne lupusu
Světové dny Zdraví

Den lupusu