pátek 17. května 2024

Ostrava má novou galerii umění odpovídající evropským standardům

Budova bývalých ostravských jatek se nově proměnila na prostor pro výstavy, který odpovídá požadavkům 21. století. Sídlí zde galerie umění PLATO, která se sem přestěhovala z nevyhovujících podmínek.

Bývalá městská jatka v Ostravě, nyní galerie umění PLATO

Galerie umění PLATO
Zdroj: ostrava.cz

  • Galerie umění PLATO
  • Zdroj: ostrava.cz

Památkově chráněný objekt městských jatek, jehož stavební počátky sahají až do 19. století, se v roce 2020 začal přetvářet v architektonicky jedinečnou budovu, v důstojné prostory uměleckého stánku městské galerie současného umění.

Architektonickou soutěž město vypsalo v roce 2017. Přihlásilo se do ní 9 českých i zahraničních uchazečů, včetně renomovaných ateliérů. Přestavby se nakonec ujalo studio KWK Promes polského architekta Roberta Konieczného.

Cílem rekonstrukce bylo zachování historického charakteru budovy a zároveň jeho skloubení s moderním a funkčním řešením.

Stav nabízí návštěvníkům nově pět výstavních sálů, které mohou fungovat jak samostatně, tak při vzájemném propojení. Významnou novinkou jsou pak otočné stěny. Tento netypický prvek umožňuje začlenit do výstavních prostor taktéž venkovní prostranství.

Součástí nových jatek jsou rovněž administrativní prostory, kavárna a zázemí pro vzdělávací programy pro školy a přednášky.

Zdroj: ostrava.cz

Související

jatka
Domácí

Jatka budou od roku 2026 hlídat kamery

Ukrajinské Dnipro
Domácí

Ukrajinské Dnipro je partnerským městem Ostravy

Nostický palác
Domácí Tipy na výlety

Festival Open House otevře veřejnosti i Nostický palác

Hráči Švédska zvítězili nad USA
Hokej MS v hokeji 2024

Švédsko v souboji hokejových velikánů porazilo USA