Opozice šílí: Koalice jsou novodobí fašisti, předsedkyně Sněmovny není předsedkyní

Po 11hodinovém vystoupení Tomia Okamury (SPD) a čtyřhodinovém řečnění Andreje Babiše (ANO) se sněmovna rozhodla omezit vystoupení ke korespondenční volbě. Opozice to těžce nesla.

F8oNK7YWEAAUtL2

Ilustrační foto.
Zdroj: facebook.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: facebook.com

Vystoupení poslanců se omezují na nejvýše dvě po deseti minutách. Sněmovna původně chtěla omezit i faktické poznámky, to ale vyvolalo silné protesty opozice a rozlítilo například řečnického vytrvalce Okamuru. „To, co si o vás myslí reálně občané, zažil reálně ministr vnitra Vít Rakušan. Lidé volali „demisi,“ „fašisto.“ Přesně to dneska předvádíte, novodobý fašisti, který nejste schopní akceptovat,“ větu nedopověděl kvůli pobouření v sále. Alespoň tak poté obvinil vládnoucí koalici ze všeho, co se děje. „Vy jste rozdělili společnost, vy jste to tady vyhrotili, ukončete to, běžte už pryč, podejte demisi, vy jste proti demokracii,“ křičel.

Rozzuřila se taky Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která nepochopila, o čem se hlasuje a obvinila z toho předsedkyni dolní komory Markétu Pekarovou Adamovou. „Ale to je ta vaše arogance. Vy nejste předsedkyně Poslanecké sněmovny, ani jste nikdy nebyla!" nandala to šéfce komory nelogicky.

Radim Fiala (SPD) se dostal i k vyhrožování. „Garantuji vám, že si na sebe šijete bič, že za dva roky budete mít také jen dvě faktické poznámky. A až se tady vykecáte, všechny tyhle zákony vám zrušíme.“ Eva Fialová (ANO) zase při faktické poznámce držela minutu ticha za demokracii, kterou podle ní pětikoalice pošlapala.

Sněmovna dnes odhlasovala možnost jednání i v noci na středu. Opozice se snaží obstrukcemi zabránit hlasování o korespondenční volbě, ví totiž, že v zahraničí má daleko menší procento příznivců než u nás.

Související

profimedia-0869664886
Domácí

O korespondenční volbě možná budou poslanci jednat i o víkendu

profimedia-0865853351
Domácí

Poslanci budou jednat o korespondenční volbě do noci. Pokračovat se může i v pátek

korespondenční volby
Domácí

Korespondenční volbu čekají změny

Markéta_Pekarová_Adamová_Jiří_Pospíšil_2018
Domácí

TOP 09 a KDU-ČSL zažívají velký propad. Obě by se do sněmovny nedostaly