pondělí 20. května 2024

Ohňostroje škodí zvířatům. Města by je mohla regulovat

Silvestrovské oslavy každoročně způsobují stres milionům zvířat. Města by používání pyrotechniky mohla regulovat pomocí vyhlášek.

ohňostroj

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Ústřední komise pro ochranu zvířat Ministerstva zemědělství upozorňuje na negativní vlivy, které souvisí s odpalováním ohňostrojů a zábavní pyrotechniky pro domácí mazlíčky, hospodářská i volně žijící zvířata. Podle komise by města a obce měla zvážit možnost regulace pořádání ohňostrojů a používání zábavní pyrotechniky prostřednictvím svých obecně závazných vyhlášek.

Zvuk ohňostrojů zvířata děsí a mnohdy se stává, že se zvíře lekne a majitelům uteče a poraní se. Jsou i případy, kdy zvíře vběhne pod auto, které ho těžce zraní nebo usmrtí. Chovatelé by proto neměli nechávat v době silvestrovských oslav zvířata volně venku. Také by měli přizpůsobit dobu venčení psů a hospodářská zvířata pokud je to možné zavřít do stájí.

Ohňostroje v noci plaší například volně žijící ptáky, kteří se výbuchů děsí, vzlétají, a protože se ve tmě špatně orientují, narážejí často na různé překážky, jako jsou stromy, zdi, skleněné tabule nebo dráty.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZČR

Související

Užijte si netradiční silvestrovské oslavy
Domácí

Bezpečnost i ochrana přírody. Ministerstvo omezí prodej ohňostrojů

profimedia-0838239188
Zahraniční

Výbuch v thajské továrně na pyrotechniku usmrtil nejméně 21 lidí

53008434_1340356536102664_461979743353307136_n
Domácí

Výborný se inspiroval na Slovensku. Chce zákaz zábavní pyrotechniky

zásah hasičů
Krimi

Hasiči zasahovali o silvestrovské noci u stovek požárů