neděle 12. května 2024

Odvážný plán. Břeclav nabízí zámek, má v něm vzniknout hotel

Hotel v zámeckých komnatách. Břeclav už má představu jak by mohla naložit s chátrajícím zámkem, na jehož opravu nemá peníze.

Břeclav

Břeclavský zámek nikdy nedosáhl věhlasu nedalekých staveb v Lednici a Valticích.
Zdroj: Wikipedia

  • Břeclavský zámek nikdy nedosáhl věhlasu nedalekých staveb v Lednici a Valticích.
  • Zdroj: Wikipedia

Zhruba dvě stě milionů by měla stát rekonstrukce zámku Břeclav na jižní Moravě. Takové peníze však město, jemuž zámek patří, nemá. A s největší pravděpodobností ani ve svém 500milionovém rozpočtu nikdy nenajde. Nechce se už spoléhat ani na dotační tituly, se kterými několikrát neuspělo, protože zámek není kulturní památkou. Proto nyní přichází s velkolepým plánem. Chce zámek nabídnout soukromému investorovi, který by jej přestavěl na luxusní hotel největší svého druhu v nejjižnějším koutě Moravy poblíž slovenských a rakouských hranic. Radnice už pro záměr vypracovala marketingový plán a vedení města oslovilo zahraniční firmy, které se na hotelovou problematiku orientují.

Základní kámen břeclavského zámku položil v jedenáctém století kníže Břetislav I. V 19. století po přestavbě vznikl jeho současný romantický styl. V té době patřil do majetku rodu Lichtenštejnů, stejně jako známější stavby v Lednici a ve Valticích. Za druhé světové války ho poškodilo bombardování a pak sloužil pro potřeby Sboru národní bezpečnosti a pohraniční stráže. Za komunistické vlády zámek chátral a tento stav se nepodařilo zvrátit ani po Sametové revoluci. Dnes je v turistické sezóně přístupná pouze hlavní vyhlídková věž a sklepy, které jsou součástí vinárny.

Autor: Jan Skala

Související

gateway_sport_football_stadion_game_the_ball_match_grass-481836
Krimi

V Břeclavi spadla na chlapce fotbalová brána. Ten na místě zemřel

hotel-1330850_1280
Domácí

Booking.com zaplatí miliony, české hotely nutil k zakázaným dohodám

preview
Domácí

Filmaři zámek Bzí milovali, památkáři na něj zapomněli. Nyní jej zachrání oprava

Deštné_v_Orlických_horách,_Národní_dům (1)
Domácí

Národní dům v Deštném půjde k zemi. Nahradí jej apartmánový hotel