středa 15. května 2024

Odboráři sepsuli média i politiky. Nejsme proruští, tvrdí

Organizátoři včerejší demonstrace zemědělců v Praze odmítli tvrzení premiéra Petra Fialy a dalších politiků, odborníků či médií o tom, že akce byla proruská. Do dalších protestů se zapojí ve čtvrtek, kdy podpoří své kolegy z jiných evropských zemí.

profimedia-0848583077

Hlavní aktéři včerejší demonstrace, Bohumír Dufek (vlevo) a Zdeněk Jandejsek (uprostřed) kritizovali zejména přístup médií.
Zdroj: Profimedia

  • Hlavní aktéři včerejší demonstrace, Bohumír Dufek (vlevo) a Zdeněk Jandejsek (uprostřed) kritizovali zejména přístup médií.
  • Zdroj: Profimedia

Protest zemědělců poškodila média. Dnes to za Asociaci svobodných odborů České republiky oznámil odborový předák Bohumír Dufek a bývalý předseda Agrární komory Zdeněk Jandejsek. „Spadli jsme do informační žumpy,“ stěžoval si Dufek s tím, že práce s dezinformacemi je dnes v rukou médií. Ostře se také ohradil proti výroku premiéra Petra Fialy (ODS), který podle něj hodil protestující do jednoho pytle s kremelskými sympatizanty. „Já jsem z těch, kteří pracují na přípravách vstupu Ukrajiny do Evropské unie, což je zpráva zejména pro pana premiéra,“ uvedl Dufek.

Na zprávu, že akci využili proruští aktivisté a že sami zemědělci odjeli z Prahy předčasně, protože roli na pódiu převzali zástupci parlamentní i mimoparlamentní opozice, Dufek ani Jandejsek nereagovali.

Organizátoři včerejšího protestu také popřeli oficiální informace z médií o počtu účastníků akce. Podle nich do Prahy sice nepřijelo avizovaných tisíc traktorů, ale nakonec jich bylo 800. Na Malostranském náměstí, před parlamentní budovou, se podle Dufka a Jandejska sešly tři a čtyři tisícovky lidí a ne pouhých pár set, jak uvedly sdělovací prostředky. „Já bych se rád dočkal toho, že česká média budou jako BBC, kterou uznávám. Ale takhle, to radši neberte žádné peníze,“ pustil se do novinářů Dufek.

Faktem je, že na Malostranské náměstí dorazila už jen část protestující. Akce před parlamentem, kdy došlo i k potyčkám, které si vyžádaly dohled policie, následně nabrala ještě větší politický podtext kritikou současné české vlády i politiky Evropské unie. Dav požadoval demisi vlády a řval na podporovatele Ukrajiny, že mají zdechnout.

Podle Dufka bude cílem dalších akcí podpora zemědělců, kteří hospodaří na půdě o rozloze do 30 hektarů. „Na ty se běžně zapomíná,“ zmínil Dufek a poukázal na protesty v Německu, které prý mají prakticky totožný cíl.

Autor: Jan Skala

Související

GNiiEx1aoAAKBuN
Zahraniční

Gruzie přijala kontroverzní zákon. Poslanci se při jeho schvalování poprali

Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.
Domácí

Nový RegioPanter křižuje Středočeský kraj

GNeDgznXgAA2qSc
Hudba

Pražské jaro začalo. Dvojkoncert Má vlast uvedli Berlínští filharmonikové

požár
Domácí

Hrozí požáry, platí zákaz rozdělávání ohňů, jízd parních lokomotiv i lampiónů