pátek 10. května 2024

Od nového roku se do Česka nedovezl žádný plyn z Ruska

Během prvního čtvrtletí letošního roku nebyl do Česka dovezen žádný ruský plyn.

Tanker se zkapalněným zemním plynem.

Tanker se zkapalněným zemním plynem.
Zdroj: Flickr

  • Tanker se zkapalněným zemním plynem.
  • Zdroj: Flickr

Česko se během prvního čtvrtletí letošního roku zbavilo závislosti na ruském plynu. „Poprvé v moderní historii České republiky se stalo, že jsme se během prvního čtvrtletí roku plně obešli bez dodávek plynu z Ruska. Nevím o jiné zemi, která by se dokázala z roku na rok zbavit téměř stoprocentní závislosti na dovozu plynu z Ruska. Přispěli jsme k tomu všichni, protože zásadní roli sehrálo snížení spotřeby,“ popsal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Z celkového objemu 1,71 miliardy metrů krychlových dovezeného plynu přiteklo sto procent přes Německo. Přes Slovensko, které je jediným místem, kudy mohou na české území potrubní dodávky z Ruska proudit, žádný plyn v tomto období nepřitekl. Dodávky přes Německo tvoří zkapalněný plyn z Belgie a z Holandska a dále plyn z Norska.

Neznamená to ale, že máme vyhráno. Před letošní zimou bude mít Evropa pro přípravu na zimu k dispozici bez ruských dodávek méně plynu, než měla dřív, takže dodržovat zodpovědný přístup ke spotřebě plynu i nadále bude potřeba,“ upozornil Síkela a dodal: „S tím, jak se zvyšuje pravděpodobnost, že se Evropa dokáže na tuto zimu připravit a obejde se během ní bez dodávek plynu z Ruska, stabilizuje se také jeho cena a vrací se na předválečnou úroveň.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MPO

Související

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

ČEZ
Ekonomika

ČEZ snižuje ceny energií. Domácnosti ušetří i stovky korun

elektrárna Kladno
Domácí

Vláda schválila novelu energetického zákona

Logo ČEZ
Ekonomika

Zisk ČEZu klesl o 63 procent. Přesto je druhý nejvyšší za deset let