neděle 28. dubna 2024

Vláda schválila novelu energetického zákona

Novela energetického zákona přinese nová pravidla pro trh s elektřinou a ochranu spotřebitelů.

elektrárna Kladno

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Vláda schválila novelu energetického zákona, která má přinést úpravu pravidel trhu s elektřinou a zlepšit ochranu zákazníků na trhu s energiemi. Novela se zaměřuje na akumulaci elektřiny, flexibilitu sítě a agregaci, což by mělo zlepšit možnosti spotřebitelů řídit svou spotřebu a snížit jejich výdaje za elektřinu.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela uvádí, že cílem novely je vytvořit chytřejší a modernější energetický systém a přinést nové příležitosti pro všechny spotřebitele. Nová pravidla mají také transponovat směrnici Evropské unie. Novela umožní akumulaci elektřiny, tedy ukládání přebytků elektřiny, flexibilitu sítě a agregaci, což by mělo stabilizovat síť a umožnit spotřebitelům využívat elektřinu v době, kdy je levnější.

Agregovat navíc bude možné nejen výrobu, ale také spotřebu elektřiny. To znamená, že například, když bude nabídka elektřiny omezená, bude moci agregátor regulovat spotřebu odběratelů sdružení členů své skupiny,“ vysvětluje vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů René Neděla. Tato opatření mají také snížit energetické špičky v průběhu dne.

Zároveň novela posílí ochranu spotřebitelů, například zavedením povinnosti obchodníků s energiemi stanovit index zajištění, což by mělo spotřebitelům umožnit lépe se rozhodovat při výběru svého dodavatele. Návrh novely nyní projednají poslanci.

Autor: Šimon Mitro

Související

433883666_10224438762063188_3680050725519903320_n
Domácí

Fraška gigafactory: Vstupenky nebudou, zbytečná infolinka a mizející komentáře

topení
Ekonomika

Spotřeba tepla loni klesla o desetinu. Díky počasí

lightbulb-1640351_1920
Ekonomika

Lidé si mohou porovnávat ceny energií díky online srovnávači ERÚ

ČEZ
Ekonomika

ČEZ snižuje ceny energií. Domácnosti ušetří i stovky korun