pátek 3. května 2024

Zisk ČEZu klesl o 63 procent. Přesto je druhý nejvyšší za deset let

ČEZ loni vydělal 29,6 miliardy. To je o 63 procent méně než v roce 2022, zároveň jde však o druhý nejlepší výsledek za deset let.

Logo ČEZ

Logo ČEZ
Zdroj: Canva / ČEZ

  • Logo ČEZ
  • Zdroj: Canva / ČEZ

Energetická skupina ČEZ oznámila, že loni vydělala 29,6 miliardy korun, což znamená pokles čistého zisku o více než 63 procent oproti předchozímu roku. Hlavní příčinou tohoto poklesu byly mimořádné daně a odvody, na kterých firma zaplatila přibližně 40 miliard korun. I přesto se jedná o nejvyšší zisk za poslední desetiletí s výjimkou rekordního roku 2022.

Provozní výnosy ČEZ vzrostly o 18 procent na 340,6 miliardy korun. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy činil 34,8 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) poklesl o pět procent na 124,8 miliardy korun, což je důsledek mimořádného roku 2022. Letos ČEZ předpokládá provozní zisk na úrovni 115 až 120 miliard korun.

Celkový dluh společnosti ČEZ klesl díky růstu investic a rekordní dividendě. Investice do dlouhodobého majetku skupiny vzrostly o 11 miliard korun na téměř 46 miliard korun. ČEZ patří k největším energetickým společnostem v Česku a jejím většinovým akcionářem je stát, který drží zhruba 70 procent akcií.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0809111539
Domácí

ČEZ dělá velký krok v jaderné energetice. Temelín dostane první modulární reaktor

ČEZ
Ekonomika

ČEZ snižuje ceny energií. Domácnosti ušetří i stovky korun

elektrárna Kladno
Domácí

Vláda schválila novelu energetického zákona

Větrná elektrárna ve Skotsku
Zahraniční Zelená energie

Skotsko vytváří více energie z obnovitelných zdrojů, než samo spotřebuje