pondělí 20. května 2024

Obušky, slzný plyn, Greta v poutech – protesty proti těžbě pokračují

Aktivisté dál pokračují v protestu proti rozšíření těžby v německém Lützerathu. Demonstrace se odehrály na několika místech současně.

Fmt2ynqXkAAvM19

Policie odnáší aktivistku Gretu Thunberg z místa protestu.
Zdroj: facebook.com

  • Policie odnáší aktivistku Gretu Thunberg z místa protestu.
  • Zdroj: facebook.com

Aktivisté dál pokračují v protestu proti rozšíření těžby v německém Lützerathu. Demonstrace se odehrály na několika místech současně.

Několik desítek demonstrantů, mezi nimi i známá švédská klimatická aktivistka Greta Thunberg, se dostalo k okraji povrchového dolu Garzweiler, kam platí zákaz vstupu. Policie použila obušky a slzný plyn proti části protestujících, kteří se usadili u strmého okraje dolu. Policisté skupinu obklíčili. Gretu policisté odnesli z místa, po ověření totožnosti ji propustili.

Policie a společnost RWE, které důl Garzweiler patří, s vyklízením Lützerathu i přes protesty začaly minulý týden. Odstranily silniční zátarasy, pustily se do kácení stromů a bourání domů, z nichž se jejich obyvatelé už dříve vystěhovali a které později obsadili aktivisté. V pondělí dva poslední klimatičtí aktivisté opustili tunel pod touto vískou.

V dole Inden obsadilo asi třicet aktivistů rypadlo, to muselo přerušit práci. Ze stroje později ale dobrovolně slezli.

Poblíž Rommerskirchenu zase obsadila skupina asi 120 lidí koleje, po nichž se dováží uhlí do uhelné elektrárny Neurath patřící koncernu RWE. Aktivisty, kteří odmítali z kolejí odejít, policisté odnesli.

Aktivisté ze skupiny Extinction Rebellion se v Düsseldorfu přilepili k ministerstvu vnitra Severního Porýní-Vestfálska. Část z nich odešla sama, část vyvedla policie. V Kolíně nad Rýnem se protestující zase přilepili k silnici, a způsobili tak dopravní komplikace v dopravní špičce.

Související

grunheide
Zahraniční Video

Extrémisté vzali gigafactory Tesly útokem, německá policie má vodní děla

GM1fsXTWcAA--2l
Domácí Video

Falešní propalestinští studenti v Praze se zhlédli v Hamásjugend

profimedia-0867474369
Zahraniční Video

Miluji Hamás, protože zabíjí Židy. Vlna antisemitismu se z USA přelévá do Evropy

Demonstrant na Kolumbijské univerzitě s logem Hamásu
Zahraniční

Nacistické Německo na americké půdě: Protiizraelské protesty na univerzitách sílí