neděle 12. května 2024

Občanku v mobilu si stáhlo přes 100 tisíc lidí. Problém s přihlašováním byl vyřešen

Aplikaci eDoklady provázel v prvních dnech problém s přihlašováním. Mohl za to výpadek cloudových služeb od Microsoftu. Občanka v mobilu už plně funguje.

eDoklady

eDoklady
Zdroj: Aplikace eDoklady

  • eDoklady
  • Zdroj: Aplikace eDoklady

Aplikace eDoklady byla spuštěna v sobotu a od počátku ji provázely problémy s přihlašováním. Příčinou bylo jak přetížení infrastruktury Národní identitní autority (NIA), která je zodpovědná za Identitu občana, tak celoevropský výpadek cloudových služeb Azura Microsoft, které Portál občana i eDoklady využívají.

Podle uživatelských reakcí a informací na webu Identity občana se problémy objevily i v neděli. V sobotu si aplikaci stáhlo přes 70 tisíc lidí, do neděle celkový počet stažení přesáhl 100 tisíc. Nyní by již problémy s přihlašováním měly být vyřešeny a aplikace by měla fungovat bez problémů.

Ode dneška, 22. ledna, občanku v mobilu přijímají ústředními orgány státní správy, přičemž dobrovolně ji začnou přijímat i některé obecné a krajské úřady, jejichž povinnost započne až od 1. července. Mezi prvními je krajský úřad na Vysočině, a to již od tohoto týdne. Od července začnou občanku v mobilu přijímat také policie, soudy, či finanční úřady. Očekává se však, že policie bude na systém připravena dříve.

Aplikace je dostupná na operačních systémech Android a iOS. Pro vložení občanského průkazu do aplikace potřebuje uživatel elektronickou identitu, kterou může získat například pomocí bankovní identity. V budoucnu by aplikace mohla sloužit i pro ověření věku u samoobslužných pokladen v supermarketech. Evropská unie chystá obdobnou aplikaci, která umožní uživatelům používat digitální doklady i mimo území svého domovského státu.

Autor: Šimon Mitro

Související

E-Estonia_Showroom_(37199942781)
Zahraniční

Estonci vstupují na další digitální úroveň. Ve volbách budou hlasovat přes telefon

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení

Mobilní aplikace Portál občana
Domácí Digitalizace

Mobilní aplikace Portálu občanu je ke stažení