čtvrtek 16. května 2024

O dotaci Nová zelená úsporám už zažádalo přes čtyři tisíce lidí

O podporu úsporných opatření v rámci programu nová zelená úsporám si už zažádalo přes čtyři a půl tisíce zájemců.

rodinný dům

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Od 26. září mohou majitelé rodinných domů žádat o dotace v programu Nová zelená úsporám. V prvních dvou týdnech zažádalo o dotaci více než čtyři a půl tisíce lidí. Nová zelná úsporám nabízí finanční prostředky na opatření zvyšující energetickou soběstačnost domácností a to ve výši až 50 procent vynaložených nákladů.

Největší zájem mají žadatelé o instalaci domácích fotovoltaických elektráren a výměnu starých kotlů za tepelná čerpadla. Ti, kteří v jedné žádosti požádají o podporu více opatření, získají navíc 10 tisíc korun za každou kombinaci. Peníze jim jsou vypláceny po realizaci.

V rámci Nové zelené úsporám funguje také podprogram Oprav dům po babičce. „Program podporuje rozsáhlé rekonstrukce, jejichž projektová i předrealizační příprava vyžaduje více času. Největší nápor žádostí proto očekáváme v jarních měsících společně se startem nové stavební sezóny,“ řekl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR. „Jen v programu Oprav dům po babičce, který podporuje důkladné renovace rodinných domů, evidujeme 103 podaných žádostí za téměř 100 milionů korun. To jasně dokládá, že je o tyto dotační tituly zájem a že mají smysl,“ uved ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Program Oprav dům po babičce podporuje kompletní zateplení rodinných domů. Renovaci lze doplnit o fotovoltaiku, výměnu neekologického zdroje tepla, dešťovku, zelenou střechu a další opatření. „Na rozdíl od standardního programu nabízí Oprav dům po babičce dotaci předem, ta se může vyšplhat i přes milion korun. Další výhodou je bonus 50 tisíc korun na každé dítě. Příjemci dotace mají dva roky na dokončení renovace,“ sdělil Valdman.

Autor: Šimon Mitro

Související

Sasso_2_Geothermal_Power_Plant
Domácí

Geotermální energii Česká republika využívat neumí. Na nápravě se ale pracuje

vodovod
Domácí

Ministerstvo rozdělí deset miliard obcím na vodovody a kanalizace

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače