čtvrtek 2. května 2024

Nové filmové zpracování Zlatovlásky bude po desetiletích opět s Petrem Štěpánkem

Po více než padesáti letech si milovníci pohádek užijí novou pod klasické příběh Karla Jaromíra Erbena o Zlatovlásce. Před pár dny totiž začalo natáčení nové verze pohádky, která v roce 1973 zařadila Petra Štěpánka coby Jiříka mezi herecké idoly.

Zlatovlaska_prvni klapka_Petr Štěpánek, reřisér Jan Těšitel C Three Brothers Production_Jiří Jevický DSC02546.jpg

Petr Štěpánek a režisér Jan Těšitel
Zdroj: Three Brothers Production

  • Petr Štěpánek a režisér Jan Těšitel
  • Zdroj: Three Brothers Production

A právě Petr Štěpánek se v pohádce objeví znovu, tentokrát v roli krále. Jeho tehdejší roli mladíka bojujícího o přízeň zlatovlasé princezny získal herec Tomáš Weber. Film v režii Jana Těšitele se bude natáčet do června, v kinech by se měl objevit na začátku příštího roku.

Novou verzi pohádky spolupřipravoval už před lety režisér Václav Vorlíček. „Právě v té době pan Vorlíček odešel, takže byť bylo všechno připravené, natáčení se neuskutečnilo. Až doteď,“ řekl jeden z producentů Viktor Krištof s tím, že se po deseti letech příprav s pomocí scenáristky Lucie Konášové příběh revidoval, přeobsadil a přizpůsobil vkusu současného diváka. Z původně hudební pohádky se stala dobrodružná vizuální podívaná s velkým důrazem na zvířata.

„Je to už 52 let, co jsme točili původní Zlatovlásku, a tehdy moji roli krále hrál Ladislav Pešek. Nový scénář je samozřejmě trochu jiný a moc se mi na něm líbí, že počítá s velkým množstvím zvířat, která navíc mluví. I tady si jde Jiřík pro Zlatovlásku, ale doprovází ho zvířátka,“ řekl 75letý Petr Štěpánek. Na svou roli se těší i Tomáš Weber. „S Petrem Štěpánkem jsme se potkali, ale řekli jsme si, že se ty dvě role ani filmy nedají srovnávat. Když jsem se ho navíc ptal, jak k této roli přistoupit, řekl mi: Chlapče, na to si musíš přijít sám,“ svěřil se 24letý student, který k projektu přistupuje s velkou pokorou. „Před castingem jsem si nastudoval původní text Karla Jaromíra Erbena i pohádku z roku 1973, ale nejvíc mi pak dal scénář Lucie Konášové, který je hodně návodný,“ dodal herec.

Důležitou roli v příběhu hraje přítel Jiříka Štěpán. Ne úplně pozitivní postavu ztvární Marek Lambora. „Ta role je barevná, z nejbližšího přítele se stane tak trochu parchant, a to je pro herce vždycky velká výzva,“ vysvětlil Lambora. „Opět jsem si tak musel oprášit jízdu na koni, taky tam máme velkou bojovou scénu, takže i šerm, a sžíváme se i se zvířecími kolegy, což není úplně jednoduché. Zatím jsou ale stateční,“ dodal s úsměvem.

Související

438888605_832630195562682_8701897886785803572_n
Film a TV Výročí

Himlhergot donrvetr. Ilja Prachař sehrál stovky rolí, Trautenberk byl však jen jeden

db9e57c13c119191380f00c91d08589c
Film a TV

Potrhlá psycholožka Kudláková nebo teta Kateřina. Jana Synková slaví osmdesátku

FtKdIJWXwAEgALK
Divadlo Výročí

Karolina Slunéčková by dnes oslavila 90. Předčasně ji však zabila rakovina

preview
Domácí

Filmaři zámek Bzí milovali, památkáři na něj zapomněli. Nyní jej zachrání oprava